Guide för dig som vill starta eget

Den stora guiden för dig som vill starta företag

Om du ska starta eget företag har du säkert hundratals frågor. Vet du till exempel hur du skyddar ditt varumärke eller vad en bolagsordning är? Här svarar vi på flera av de vanligaste frågorna du behöver ha koll på.

Fråga: Jag ska starta bolag, vad ska jag tänka på?

Juristen svarar: Det första du bör göra är att registrera bolaget. Detta gör du själv och det går att registrera bolaget digitalt genom att gå in på bolagsverket.se. Många bolagsärenden sköter man sedan genom verksamt.se som är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket och som vänder sig till dig som vill starta, driva eller avveckla företag.

Fråga: Hur registrerar jag bolagsnamnet och får det automatiskt skydd?

Juristen svarar: Innan du bestämmer vad bolaget ska heta så bör du kontrollera att namnet är ledigt på de sociala medier du vill använda, exempelvis Instagram, Linkedin och Facebook, samt att domännamnet är ledigt så att du kan skapa en hemsida. På Internetstiftelsens hemsida kan du kontrollera att domännamnet är ledigt internetstiftelsen.se/sok-doman/

Företagsnamnet anmäls sedan via Bolagsverket. För enskilt bolag, handelsbolag och kommanditbolag får du genom denna registrering skydd för bolagsnamnet i det län där du driver verksamheten. Aktiebolag och ekonomiska föreningar får skydd i hela Sverige. Ensamrätten gäller inom den verksamheten du har registrerat. Det kan alltså finnas andra bolag med samma namn som är verksamma i helt andra branscher.

Fråga: Hur skyddar jag mitt varumärke?

Juristen svarar: Företagsnamn är inte samma sak som varumärke. Varumärket är kännetecknet för din produkt eller tjänst och detta registreras hos PRV. Ditt bolag kan alltså heta Byggnads- och entreprenörsverksamhet i Svedala AB medan ditt varumärke är Bygg-Lasses borrmaskiner. I varumärket ingår ofta även grafiska symboler och kan vara utseendet på en förpackning.

Fråga: Vilken bolagsform ska jag välja?

Juristen svarar: Ska du starta ett aktiebolag är det en bra idé att kontakta banken. Från och med 2020 har de sänkt aktiekapitalet till 25 000 till skillnad från 50 000 som det varit under många år.

Ett aktiebolag passar om ni är en eller flera ägare och eventuellt kommer ta ekonomiska risker. Delägarens ansvar är begränsat till aktiekapitalet vid en eventuell konkurs. Det kan finnas vissa skattemässiga fördelar att starta ett aktiebolag. Det är bra att hitta en redovisningsbyrå eller liknande för att höra vad du bör tänka på inför kommande redovisningar som till exempel momsredovisning.

Ett handelsbolag passar om ni är fler än två personer som vill driva och äga bolaget tillsammans. Ni är då personligt ansvariga för företagets avtal och skulder.

En enskild näringsverksamhet, så kallat enskilt bolag, kan du som enskild person äga. Du är personligen ansvarig för avtal och skulder i företaget.

En ekonomisk förening kan man driva i de fall företaget har som mål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen.

Fråga: Måste jag ha en bolagsordning och vad är det egentligen?

Juristen svarar: Bolagsordningen är en ram för verksamheten och när du startar ett aktiebolag är det krav på att du upprättar en bolagsordning som också ska registreras hos bolagsverket. Bolagsordningen registreras och är därmed en offentlig handling. Vill delägarna avtala om sekretessbelagda saker görs detta i ett aktieägaravtal.

Läs vår stora guide om aktieägaravtal

Aktieägaravtal online eller med jurist

Med ett korrekt aktieägaravtal säkerställer ni att gällande lagar och regler följs, vilket annars kan orsaka kostsamma tvister. Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Relaterade artiklar