Separation mellan sambor - vem har rätt till vad? - Lexly.se

Separation mellan sambor - detta är bra att veta

Allt fler svenskar lever i samboförhållanden, men vad säger egentligen sambolagen? Vad händer om förhållandet skulle ta slut? Hur fördelas bostaden mellan er? Och vem har rätt till möblerna och bilen?

Vem har rätt till vad?

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest.

Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.

Slipp osäkerheten - skriv samboavtal

Vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera så att den som betalat för bostaden, och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla hela värdet av den om förhållandet skulle ta slut. Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Bodelningsavtal - viktigt även för sambor vid en separation

Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa men vad många inte tänker på är att det, ur flera aspekter, är viktigt även för sambor. Vid en separation sätter bodelningsavtalet rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Bodelning kan begäras upp till ett år efter det att du och din sambo har flyttat isär.

Skriv avtal

Hos oss skriver du enkelt det avtal just du behöver online eller tillsammans med en jurist via telefon. Oavsett vilket alternativ du väljer är avtalet helt skräddarsytt efter just din specifika situation. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa och prata med våra jurister på telefon 0771-24 00 24.

Relaterade artiklar

1795 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt bodelningsavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - Sambor

Här kan du enkelt skriva ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.