Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Skilsmässa - Lexly.se

Skilsmässa

Hur går man tillväga vid en skilsmässa? Vad behöver göras? Vem har rätt att bo kvar i bostaden? Här informerar vi om vad som gäller vid skilsmässa.

Hur går man tillväga vid skilsmässa? 

Första steget när ni har bestämt er för att skiljas är att skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten.

När tingsrätten fattar ett slutligt beslut om er skilsmässa innebär det att ni inte längre är gifta eller registrerade partners. Tingsrättens avgörande avslutar däremot inte er ekonomiska förbindelse.

När ni gifte er fick ni något som kallas giftorätt och det innebär att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom i samband med skilsmässa. För att rent juridiskt sätta punkt för den ekonomiska förbindelsen och klargöra vem som ska ha vad behöver man göra en bodelning och skriva ett så kallat bodelningsavtal.

Vem har rätt att bo kvar i bostaden efter en skilsmässa?

Ni kan själva komma överens om vem av er som ska fortsätta bo kvar i ert gemensamma hem efter skilsmässan. Om någon av er ska överta den gemensamma bostaden måste även det framgå i bodelningsavtalet. Utan bodelningsavtal kommer annars Lantmäteriet kräva din före detta partners godkännande vid exempelvis en framtida försäljning.

Den som tar över bostaden måste även överta eventuella bolån. Det är därför viktigt med ett godkännande från banken att ta över lånen innan bodelningsavtalet skrivs på. 

Har du fler frågor om skilsmässa och bodelningsavtal? Besök vår guide för svar!

Skriv bodelningsavtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar