Skilsmässa - Lexly.se

Skilsmässa

Hur går man tillväga vid en skilsmässa? Vad behöver göras? Vem har rätt att bo kvar i bostaden? Här informerar vi om vad som gäller vid skilsmässa.

Hur går man tillväga vid skilsmässa? 

Första steget när ni har bestämt er för att skiljas är att skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten.

När tingsrätten fattar ett slutligt beslut om er skilsmässa innebär det att ni inte längre är gifta eller registrerade partners. Tingsrättens avgörande avslutar däremot inte er ekonomiska förbindelse.

När ni gifte er fick ni något som kallas giftorätt och det innebär att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom i samband med skilsmässa. För att rent juridiskt sätta punkt för den ekonomiska förbindelsen och klargöra vem som ska ha vad behöver man göra en bodelning och skriva ett så kallat bodelningsavtal.

Vem har rätt att bo kvar i bostaden efter en skilsmässa?

Ni kan själva komma överens om vem av er som ska fortsätta bo kvar i ert gemensamma hem efter skilsmässan. Om någon av er ska överta den gemensamma bostaden måste även det framgå i bodelningsavtalet. Utan bodelningsavtal kommer annars Lantmäteriet kräva din före detta partners godkännande vid exempelvis en framtida försäljning.

Den som tar över bostaden måste även överta eventuella bolån. Det är därför viktigt med ett godkännande från banken att ta över lånen innan bodelningsavtalet skrivs på. 

Skriv bodelningsavtal online

Hos oss kan ni tryggt och enkelt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Ni svarar på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Därefter genereras avtalet till en PDF som skickas direkt till er via e-post. Ni kan även välja att skriva avtalet tillsammans med en av våra jurister via telefon. 

Relaterade artiklar

1795 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - Gifta

Här kan du enkelt skriva ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.