Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Samboavtal - boende

Sambolagen gäller per automatik för alla sambor, man tar inget aktivt beslut om att följa den eller inte. Det är därför viktigt att ha kunskap om hur den påverkar er. Sambolagen är dock dispositiv, det innebär att ni kan avtala bort delar av den. Detta gör ni enklast genom att skriva ett samboavtal.

Vad säger sambolagen om boendet?

Enligt sambolagen delas en bostad (för permanentboende) som införskaffats för gemensamt bruk lika vid en eventuell separation. Detta gäller oavsett vem som som betalat bostaden. Här kan du läsa om vad som händer med olika former av boenden utifrån sambolagen vid en separation.

Vem får bo kvar efter separationen?

I första hand får den som äger bostaden bo kvar efter en separation. Om inget samboavtal finns, får då den som bor kvar lösa ut den andra sambon med hälften av värdet för bostaden, om den andra sambon går med på detta.

Samboavtal och hus

Värdet av den gemensamt införskaffade bostaden ska delas lika vid en separation, oavsett vem som betalat mest. För att undvika detta skrivs samboavtal. Om huset däremot köptes innan ni blev tillsammans får den som äger huset också behålla det.

Samboavtal och kontantinsats

Har ni betalat olika kontantinsatser och vill skydda den som betalat mest, behöver ni skriva ett samboavtal tillsammans med ett skuldebrev. Ett samboavtal behövs även om ni äger olika stora andelar av bostaden.

Samboavtal och hyresrätt

Hyresrätt har inget ekonomiskt värde i bodelning, så det blir alltid den med störst behov av hyresrätten som får bo kvar och överta den om fastighetsägaren kan acceptera båda som hyresgäst. Däremot kan det vara bra att skriva samboavtal om man vill behålla det bohag man köper in för gemensamt användande till hyresrätten (bostaden).

Samboavtal och bostadsrätt

Om en bostad köpts för gemensamt bruk är den så kallad samboegendom och värdet av den kommer då att delas lika mellan er vid en separation. Detta gäller oavsett vem av er som står som ägare eller vem som har betalat. För att undvika att värdet på bostaden hälftendelas kan ni skriva ett samboavtal. Då får den som står som ägare på bostaden behålla värdet av den vid en eventuell separation.

Har du fler frågor om samboavtal? Läs vår stora guide!

Sammanfattning

I alla ovanstående fall bör ni alltså skriva ett samboavtal om ni vill att fördelningen ska vara annorlunda än den som anges i sambolagen. Genom samboavtalet kan ni reglera att den som betalat för bostaden också får behålla hela värdet av den om förhållandet i framtiden skulle ta slut. Om ni båda står lika på lån och ägande, men en av er har lagt in mer i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev.
Bil, båt, fritidshus, pengar på banken, företag eller pensionssparande omfattas inte av sambolagen och ska inte delas lika vid en separation.

Skriv samboavtal

Hos oss skriver du enkelt ett samboavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.