Kan jag göra mina barn arvlösa? - Lexly.se

Kan jag göra mina barn arvlösa?

Det korta svaret är nej. Barn har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilken i regel utgör av hälften av ditt arv. Arvsrätten regleras i Ärvdabalken. Du kan dock via ett testamente till viss del styra hur dina barn får ut sitt arv efter dig.

Arvsrätt

Arvsrätten och arvsordningen regleras via ärvdabalken. Arvsrätten innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut. Sambor har ingen arvsrätt alls efter varandra.

Arvsordningen

Ärvdabalken delar in arvingarna i tre olika klasser. Barn tillhör den första arvsklassen och kallas för bröstarvingar. Deras barn träder i deras ställe om de är avlidna. Alla barn till en avliden ärver lika mycket. Den del som en bröstarvinge har rätt att få ut i arv kallas laglott. Det går inte att testamentera bort den delen.

Vad du kan göra i ditt testamente

Om du vill skydda en efterlevande partner, kanske för att denne ska kunna bo kvar i er bostad, kan du i testamentet skriva in en önskan om att barnen avstår från att kräva sin laglott efter din bortgång. De får då ut den efter att din partner gått bort, s.k. efterarv. Du kan även bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot din önskan och ändå kräver att få ut sin laglott när du gått bort. Då får barnet endast laglotten och inget mer. Om du inte är säker på att dina barn godtar din önskan om att avstå från sin laglott, bör du skaffa en livförsäkring där din partner står som förmånstagare.

Har du fler frågor om testamente, arvsordning och arvsrätt? I vår guide hittar du svaren.

Skriv testamente

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar