Bra att veta för dig som sambo

Allt fler svenskar ingår samboförhållanden, men många saknar kunskap om vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Rätt avtal gör att ni båda kan känna er trygga inför er gemensamma framtid. Här informerar vi om fyra vanliga scenarier som våra jurister ofta får frågor om.

Du har betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat mer för bostaden – eller möbeln. Här behövs ett samboavtal!

Båda står på lån och kontrakt till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen

För att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats får tillbaka lika mycket behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev.

Ni har lånat upp er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital för det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal tillsammans med ett regressavtal.

Du vill att din sambo ska ärva dig om du går bort

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

Skriv avtal

Skriv de avtal just ni behöver online eller tillsammans med jurist, helt skräddarsydda efter era förhållanden. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver ni avtalen till fast pris, när det passar er.

Är du fortfarande osäker på vilka avtal du behöver? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online eller ring våra jurister på 0771- 24 00 24.

Relaterade artiklar

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal

Här kan du enkelt skriva ett samboavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt samboavtal som är skräddarsytt efter just din situation och dina förutsättningar.