Sommarkampanj! Få 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 12/8. Använd kod SOMMAR30 i kassan.

Ge bort en gåva

När du ska ge bort en gåva av större värde finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Med rätt avtal skapas trygghet för både givare och mottagare.

Ett äldre par som håller om varandra och ser ut över ett fält

Gåvobrev

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en större summa pengar till ditt barn. Med gåvobrevet har du möjlighet att reglera överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Du kan till exempel göra gåvan till mottagarens enskilda egendom, vilket betyder att mottagaren får behålla gåvan även om han eller hon i framtiden skulle skilja sig.

Skriv online
Ett par håller om varandra och tittar in i kameran

Bodelningsavtal - Under äktenskap

I ett bodelningsavtal kan gifta par dela upp sina tillgångar och klargöra vem som äger vad. Kanske äger ni inte er bostad eller ert fritidshus till lika delar och vill ändra så att ni istället står lika på allt.

Skriv online

Mer om att ge bort en gåva

När du ska ge bort en gåva av större värde eller omfördela ägande finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Här har vi samlat information om sådant som är bra att veta när du ska ge bort något värdefullt.

En pappa har sitt barn i en bärsele medan mamman håller i barnets hand

Gåvor mellan makar

Om du vill ge egendom till din make eller maka kan det antingen ske genom ett gåvobrev eller ett bodelningsavtal. Genom att välja rätt avtal kan du undvika oönskad beskattning.

Läs hela artikeln
Måttstock som har formats till ett hus

Gåva avseende fastighet

Ett löfte om gåva av fastighet är aldrig bindande, oavsett om det är muntligt eller skriftligt. En giltig gåva av fastighet förutsätter ett gåvobrev som undertecknats av både givare och mottagare, samt uppfyller de formkrav som finns. Annars kan mottagaren inte få lagfart.

Läs hela artikeln
En familj ler och tittar in i kameran

Gåvor inom familjen - detta är bra att veta

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en summa pengar till ditt barn. Något som är bra att tänka på när du ska ge en gåva av större värde till ditt barn är att den i regel ses som ett förskott på arv, vilket innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden.

Läs hela artikeln