Gifta sig

Inför bröllopsdagen är det mycket som ska planeras och många beslut som behöver fattas. Mitt i bröllopsyran kan det kännas jobbigt att prata om saker som ekonomi, äganderätt och testamente, men med koll på det juridiska kan ni känna er trygga och fokusera på er gemensamma framtid.

Ett par håller om varandra och ler

Äktenskapsförord

Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom ska, efter avdrag för skulder, delas lika mellan dig och din partner vid en eventuell skilsmässa. Om du och din partner vill att fördelningen ska vara annorlunda behöver ni ett äktenskapsförord. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni själva bestämma hur fördelningen ska vara och vad som känns rättvist för just er.

Skriv online
Ett par ler och läser från en surfplatta

Testamente

Genom att skriva ett testamente underlättar ni för era anhöriga och undviker överraskningar och oklarheter i framtiden. I testamentet kan ni bland annat skydda arvet genom att göra det till enskild egendom.

Skriv online
En man och en kvinna dricker kaffe på ett café

Regressavtal

När du står på ett lån som du inte själv tagit del av behöver du ett regressavtal. Exempelvis om du och din partner belånar er gemensamma bostad för att finansiera den enes företag, med regressavtalet reglerar ni betalningsansvaret mellan er.

Skriv online
En man och en kvinna lagar mat i ett kök

Skuldebrev olika kontantinsatser

När ni står på lån och kontrakt till lika delar men betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni ett skuldebrev för att säkerställa att den som betalat mer får tillbaka en lika stor andel.

Skriv online

Mer om att gifta sig

Vad är egentligen skillnaden mellan att vara gift och sambo? Här har vi samlat information om de juridiska aspekterna kring giftermål som är viktiga att veta.

Ett par håller om varandra och ler

Gift eller sambo - vad är skillnaden?

Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror. Vad säger egentligen arvsreglerna, och vad gäller vid en separation mellan gifta respektive sambor? Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till.

Läs hela artikeln
En glad man och en glad kvinna i bröllopskläder

Fyra vanligaste frågorna om äktenskapsförord

Här listar vår jurist Molly Malm några av de vanligaste frågorna som vi brukar få om äktenskapsförord.

Läs hela artikeln