Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Flytta ihop

Att flytta ihop och bli sambo är en stor sak. Men innan flyttlasset går finns det vissa juridiska aspekter som är bra att ha koll på.

Ett par som håller om varandra och ser ut över hamnen

Samboavtal

Allt fler svenskar lever som sambor, men många har dålig koll på vad som gäller juridiskt vid samboskap. Visste du till exempel att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem av er som betalat eller står på kontraktet.

Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

Skriv online
En man och en kvinna lagar mat i ett kök

Skuldebrev olika kontantinsatser

När ni står på lån och kontrakt till lika delar men betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni ett skuldebrev. Detta är för att säkerställa att den som betalat mer också får tillbaka lika mycket vid en eventuell separation.    

Skriv online
En man och en kvinna dricker kaffe på ett café

Regressavtal

När du står på ett lån som du inte själv tagit del av behöver du ett regressavtal. Exempelvis om du och din partner belånar er gemensamma bostad för att finansiera den enes företag, med regressavtalet reglerar ni betalningsansvaret mellan er.

Skriv online
Ett par ler och läser från en surfplatta

Testamente

Tänk på att sambor inte ärver varandra. Genom att skriva ett testamente tryggar ni varandra och kan säkerställa att den efterlevande har möjlighet att bo kvar i bostaden om någon av er går bort.

Skriv online

Mer om att flytta ihop

Det finns många frågor som kan dyka upp när man tar steget och ska bli sambo. Här har vi samlat information om sådant som är viktigt att veta när man ska flytta ihop.

En man och en kvinna sitter i soffan och kollar i en mobiltelefon tillsammans

Fyra vanliga scenarier att ha koll på som sambo

Har du köpt bostaden själv och står ensam på lånet och kontraktet? Har en av er betalat mer i kontantinsats? Vill du att din sambo ska ärva dig? Här listar vi fyra vanliga scenarier som våra jurister ofta får frågor om.

Läs hela artikeln
Ett par håller om varandra och ler

Gift eller sambo - vad är skillnaden?

Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror. Vad säger egentligen arvsreglerna, och vad gäller vid en separation mellan gifta respektive sambor? Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till.

Läs hela artikeln