Samboavtal

Fyra vanliga scenarier att ha koll på som sambo

En man och en kvinna sitter i soffan och kollar i en mobiltelefon tillsammans

1. Har du betalat hela bostaden och står ensam på lånet och kontraktet?

Om bostaden köpts för gemensamt bruk kan den vid en eventuell separation komma att delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat för bostaden, eller vem som står på kontraktet. Här behövs ett samboavtal om ni vill undvika en hälftendelning.

2. Står ni lika på lån och kontrakt men har betalat olika mycket i kontantinsats?

För att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka sin andel behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev.

3. Har ni lånat upp på er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk?

Det kan handla om köp av exempelvis en bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal tillsammans med ett regressavtal för att omfördela låneansvaret mellan er.

4. Vill du att din sambo ska ärva dig?

Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva ett testamente.

Du hittar ännu fler frågor och svar i vår stora guide om samboavtal!

Skriv samboavtal och testamente

Hos oss skriver du enkelt ett avtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Samboavtal

Hos Lexly kan du enkelt skriva ett samboavtal själv online eller med hjälp av en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Alltid till fast pris. 

Läs mer om Samboavtal
Skriv online
695 kr
Prata med jurist
Boka här

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal skrivet av jurist till fast pris 3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte