Gåvobrev

Gåva avseende fastighet

Ett somrigt torp med ett rött trähus

Gåva eller köp?

I gåvobrevet är det möjligt att reglera villkor om att ett visst betalningsansvar för lån ska övergå till mottagaren. Om lånesumman uppgår till 85 procent eller mer av fastighetens taxeringsvärde är det bra att känna till att mottagaren kommer att behöva betala stämpelskatt.

Om lånesumman däremot överstiger taxeringsvärdet klassas överlåtelsen istället som ett köp och då är det ett köpekontrakt och inte gåvobrev som ska upprättas. Här kan både kapitalvinstskatt och stämpelskatt utlösas.

Exempel: Johan skänker sin fastighet till sin dotter Sigrid. Fastighetens taxeringsvärde är 2 000 000 kronor och Sigrid ska ta över lånet som ligger på 1 000 000 kronor. 1 000 000 kronor är 50 procent av taxeringsvärdet, vilket innebär att gåvan inte utlöser stämpelskatt.

Tänk på att mottagaren av fastigheten behöver söka lagfart hos Lantmäteriet. Gåvobrevet ska skickas till Lantmäteriet tillsammans med ansökan om lagfartsändring.

Skriv gåvobrev

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

 

Relaterade artiklar

Gåvobrev Bostad

Hos oss kan du enkelt och tryggt upprätta ett gåvobrev för fastighet och bostad själv med vårt digitala verktyg. Eller ta hjälp av en jurist via telefon eller videomöte till fast pris. Tryggt, säkert och korrekt.

Läs mer om Gåvobrev Bostad
Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
Boka här
Gåvobrev Bostad skrivet av jurist

1195 kr

På 10 min skriver du ett juridiskt korrekt gåvobrev

Skriv online
Du betalar i sista steget

Gåvobrev Bostad skrivet av jurist till fast pris 6990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte