Få tillbaka pengar när samboförhållande upphör - Lexly.se

Få tillbaka pengar när samboförhållande upphör

De allra flesta går säkerligen in i ett samboförhållande med inställningen att kärleken ska hålla livet ut. Kanske är det därför många inte känner att det behövs några överenskommelser om hur pengar och egendom ska regleras och fördelas mellan parterna vid en eventuell separation. Här får du ett exempel på problem som kan uppstå i ett sådant fall. Du får även tips på hur du och din partner undviker att hamna i samma situation.

Gåva eller lån

Lena och Per köpte ett hus tillsammans för fem år sedan. Lena fick låna 100 000 kronor av sina föräldrar för att sänka lånekostnaden. Under åren i huset fick de en dotter. Lena var hemma med henne och Per var under en period pappaledig. Han gav dock sin föräldrapenning (70 000 kr) till Lena, då hon hade en låg lön. Under de fem åren i huset har Per betalat de flesta räkningarna, lånet och en del annat. Nu ska de separera och Lena vill ha tillbaka de 100 000 kronor hon la i huset. Per tycker att det är rätt, men vill samtidigt ha tillbaka de pengar han bidragit med till både Lena och räkningar genom åren. Det finns varken muntliga eller skriftliga överenskommelser.

Har du fler frågor? Läs vår stora guide Allt om samboavtal

Vad lagen säger

Rent juridiskt är det svårt för Per att få tillbaka sina pengar. När han gav sin föräldrapenning till Lena skulle han ha klargjort att det var ett lån. Lena kan också få problem med att få tillbaka de 100 000 kronor hon la på husköpet. Väljer paret att göra en bodelning i samband med separationen, kan dessa pengar komma att tas upp i den. En bodelning mellan sambor innebär att allt som införskaffats för gemensamt bruk, som bostad och bohag, delas på hälften. Vem som betalat för vad spelar ingen roll. Vill ni inte dela allt ska ni skriva ett samboavtal.

Så här undviker du sambofällan

Sambor ärver inte varandra

Lena och Per har ett gemensamt barn. Om någon av dem skulle avlida, har barnet rätt att genast få ut arvet efter sin förälder eftersom sambor, till skillnad mot gifta par, inte per automatik ärver varandra. Det kan försätta efterlevande partnern i olika svåra situationer, t.ex. att hen inte har råd att bo kvar i den gemensamma bostaden. Tänk därför på att skriva testamente samt även överväga att teckna livförsäkringar för att ge ekonomisk trygghet till både efterlevande partner och barn.

Läs mer om testamente och arv 

Tänk efter före

Det kan kännas svårt att i början av ett förhållande prata om vad som ska hända med boende och bohag om kärleken skulle ta slut. Välj att se det som att ni visar omtanke om varandra: om ni från start har rätt avtal på plats såsom samboavtal, skuldebrev eller äktenskapsförord, minskar risken för att ni kommer att bli oense om just det.

Skriv samboavtal

Hos oss skriver du enkelt ett samboavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

 

 

 

 

Relaterade artiklar