Erbjudande! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr. Ange rabattkod Lexlyförvaring i kassan. Gäller till och med 31/1 2022.

Fastna inte i sambofällan - Lexly.se

Fallgroparna att undvika som sambo

Allt fler svenskar lever i samboförhållanden, men få har koll på vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Här informerar vi om hur du undviker vanliga fallgropar.

Vad händer med bostaden vid en separation?

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.

Olika kontantinsatser?

Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket.

Lånat upp på bostaden?

Om ni har lånat upp på er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal. Det kan handla om köp av exempelvis en bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden annars delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna.

Sambor ärver inte varandra

Om du vill att din sambo ska ärva dig behöver du skriva ett testamente, sambor ärver nämligen inte varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om ni har barn är det barnen som ärver. Har ni inga barn går arvet till din sambos föräldrar, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar.

Skriv avtal

Vi rekommenderar sambor att skriva samboavtal och testamente, det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som ni tänkt er. Hos oss skriver du enkelt samboavtal och testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du kan tänkas behöva? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar