Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Privatekonomi och juridik

Så behåller du ditt pensionssparande vid en separation

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförskringar

– Kärleken må vara evig för vissa, men inte för alla. Därför gäller det att ligga steget före när det kommer till viktiga beslut gällande den gemensamma ekonomin. När du är mitt uppe i en separation är det ofta för sent att exempelvis se över dina pensioner och vad som händer med dem när ni går skilda vägar, förklarar hon.

Kan ingå vid bodelning

Din pension består av flera olika delar.  Förutom den allmänna statliga pensionen, där även premiepensionen ingår, får nio av tio svenskar en tjänstepension från sin arbetsgivare. Utöver det har många även ett privat pensionssparande. 

Vad många inte vet är att det privata pensionssparandet brukar delas lika i boet om man saknar äktenskapsförord, samma sak gäller för annat sparande som ISK eller kapitalförsäkring, säger Trifa Chireh och fortsätter

– De flesta har koll på att bilen och bostaden ingår i bodelningen vid en separation, men inte på att även de dolda inkomsterna, som exempelvis ett pensionssparande också kan behöva delas upp, säger Trifa och tillägger:

– Det gäller dock bara om du är gift. Enligt sambolagen är alla typer av pensionssparande privat egendom. Gift eller sambo, vad är skillnaden?

Glöm inte äktenskapsförordet

Som gift behåller du din allmänna pension samt din tjänstepension, om den ägs av din arbetsgivare, vid en skilsmässa. Alla andra sparformer kommer du att behöva dela på med din partner om ni inte upprättar ett äktenskapsförord. 

– För att göra ett privat pensionssparande till enskild egendom behöver både du och din make eller maka skriva under ett äktenskapsförord som måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Därför är det viktigt att planera väl innan man hamnar i en situation där den ena partnern kanske inte vill skriva under, säger Trifa och fortsätter:

– Det bör också tilläggas att tjänstepensionen räknas in i bodelningen om du är egen företagare. Detta eftersom du då både är försäkringstagare och försäkringsgivare. Därför bli ett sådant avtal om möjligt ännu mer betydelsefullt om du driver eget.  

– Att planera inför framtiden handlar om att göra dig mindre sårbar om din livssituation förändras. Våga ta snacket med varandra och våga ge din partner möjlighet att kunna stå på egna ben om dagen skulle komma då någonting oförutsett händer. Även om pension kan kännas tråkig och inget du kanske prioriterar att prata om en fredagskväll, är det ändå viktigt att du tar dig den tiden tillsammans med din make eller make, tillägger Trifa. 

– Ta hand om din framtida jag, ha en ekonomisk trygghet i form av sparande. Du mår mycket bättre själv men även i relationen när du vet att du har valmöjligheter att påverka din framtida jag. 

Så här kan familjer jämna ut skillnaderna i pensionskapital:

  • För över premiepension till den som är hemma mer när barnen är små. Att ge bort premiepensionen är ett bra sätt att höja pensionen.
  • Se till så att den i relationen som tjänar minst har säkrat får sitt sparande som enskild egendom vid en eventuell skilsmässa genom att skriva ett äktenskapsförord. Starta månadssparande som enskild egendom för den i relationen som tjänar och har sparat minst. Sparandet kan startas exempelvis i en kapitalförsäkring. Man kan också spara på annat sätt och skriva äktenskapsförord. Har du inkomst över ca 50 000kr (2023) så kan du själv se till göra större avsättning till tjänstepensionen via löneväxling som är att växla befintlig lön, löneökning eller bonus mot en större avsättning till pensionen. Sparande som gjorts via löneväxling får i de allra flesta fall behållas av den som står på sparandet.
  • Prata med varandra om gemensamma tillgångar och vardagsekonomi. Prata även om vad som skulle hända om ni separerar och hur det skulle påverka er. Det gör att man blir mindre sårbar om livssituationen skulle förändras.

Fakta om hur pensioner behandlas vid en skilsmässa

  • Allmän pension som ännu inte betalats ut ingår inte vid bodelning.
  • Tjänstepension eller löneväxling ingår inte vid bodelning i de allra flesta fall, när den ägs av en arbetsgivare. Däremot kan pensionen enligt tjänsteavtalet vara utformad på ett sådant sätt att den ger en make rätt att förfoga över den och i ett sådant fall ska den ingå i bodelningen.
  • Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS), räknas normalt sett in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa.
  • Alla andra typer av sparande såsom ISK, kapitalförsäkring eller värdepappersdepå räknas in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa om det inte är märkt som enskild egendom i till exempel äktenskapsförord.

 

Skriv äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Vill du veta vad som gäller för just dig? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation. Eller ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24, de är specialiserade på avtalsjuridik och familjerätt.