Privatekonomi och juridik

Vad gäller om man tvingas sälja bostaden med förlust?

Bild på lägenheter tagen utifrån

Ökade lånekostnader och historiskt höga elräkningar äter upp marginaler och sparkapital. Många ser en flytt till billigare boende som en lösning. Dock försvåras det beslutet av en skakig bostadsmarknad.

— Det är många faktorer vi själva inte kan påverka som spelar in. Räntan, elpriset, kriget i Ukraina. Maten har blivit dyrare. För hushåll med små eller inga marginaler har effekten varit omedelbar, säger juristen som förstår att många är oroliga.

När bostadsförsäljning är den enda utvägen

Samtidigt som många ser över sina boendekostnader pågår fortfarande livet, vilket för somliga innebär separationer eller dödsfall. I en sådan situation kan en bostadsförsäljning vara ofrånkomlig.

Juristen ser en ökning av frågor som berör just separation och försäljning av bostad.

— Många oroar sig för vad som sker om priserna på bostäder går ner ännu mer. Vad som exakt kan behövas är mycket individuellt, men till exempel ska kostnaderna för förlusten fördelas lika vid en separation. Huvudregeln för båda gifta och sambor är att bostaden delas 50-50. Har ni exempelvis investerat olika mycket i bostaden och inte reglerat detta kan det slå extra hårt mot den som gått in med mest pengar, förklarar juristen.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken menar på att en förlustförsäljning av en bostad kan innebära ytterligare kostnader.

— Att behöva sälja en bostad med förlust kan leda till att du får skulder kvar när du löst bolånen. Många tvingas då göra om restskulden till ett blancolån, vilket ofta innebär en högre ränta och nya amorteringar att betala varje månad. Ett tips är att använda en jämförelsesajt för privatlån för att se om du kan få ner månadskostnaden.

Extra viktigt att ta reda på vad som gäller i oroliga tider

I oroliga tider kan det vara särskilt viktigt att få koll på hur juridiken påverkar ekonomin och lägga en långsiktig plan för framtiden. Förutom att prata med banken gällande sparande och lån bör alla även se över den juridiska aspekten av sin situation menar juristen:

— I tider som dessa blir det ännu viktigare att ha alla förutsättningar klart för sig. Hur påverkas var och ens ekonomi av en separation? Klarar man sig själv ekonomiskt om ens partner skulle gå bort? Jag rekommenderar verkligen juridisk rådgivning för att få en överblick av just ert behov, på så sätt säkerställer ni att ni vet vad som gäller om något oväntat händer, avslutar juristen.

Magnus Hjelmér instämmer och skickar med ett avslutande råd.

— Det som kan vara helt avgörande om du hamnar i en situation där du tvingas sälja din bostad med förlust är att du i förväg har byggt upp en buffert. Bufferten ska vara lättillgänglig och ha låg risk risk, så sparkonto med ränta kan vara en bra idé.

Kostnadsfritt samtal med jurist

Vi på Lexly hjälper till med alla dina juridiska frågor och erbjuder alltid ett första kostnadsfritt samtal med en jurist. Boka enkelt en tid här.