
Kärleken och juridiken
Att flytta ihop med sin partner är ett av livets mest spännande steg. Ni packar ihop era liv, kanske köper er första gemensamma soffa, och börjar skapa ett hem tillsammans. Mitt i allt det romantiska är det lätt att skjuta praktiska frågor åt sidan. Vem vill prata om juridik när man inreder sitt drömhem?
Men faktum är att ett litet juridiskt förebyggande arbete nu kan bespara er både oro och konflikter i framtiden. Som sambor omfattas ni automatiskt av sambolagen, men vet ni egentligen vad det innebär? Många blir förvånade när de upptäcker att lagen inte alltid speglar deras egen uppfattning om vad som är rättvist.
Ett samboavtal handlar inte om brist på tillit – tvärtom. Det handlar om att ta ansvar för er gemensamma framtid och skapa tydlighet kring era ekonomiska förhållanden. I den här artikeln guidar vi dig genom allt du behöver veta om samboavtal och hur det kan bli en trygghet snarare än ett nödvändigt ont.
Sambolagen – vad säger den egentligen?
En av de vanligaste missuppfattningarna är att sambor efter några år tillsammans har samma rättigheter som gifta par. Så är det inte. Även om det inte är helt svart-vitt, kan man säga att oavsett om ni varit tillsammans i två eller tjugo år gäller sambolagen på samma sätt.
Vad räknas som samboegendom?
Enligt sambolagen är det endast två saker som räknas som samboegendom och som ska delas lika vid en separation:
-
Den gemensamma bostaden som ni skaffat, med tillhörande skulder
-
Bohaget (möbler, husgeråd, elektronik) som ni köpt för gemensamt bruk
Detta gäller oavsett vem som betalat för vad eller vem som står på kontraktet. Har bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet enligt lagen delas lika mellan er vid en separation.
Däremot delas inte bilar, båtar, sommarhus, pengar på banken eller andra tillgångar. De tillhör den som äger dem, även efter en separation.
Det är också viktigt att veta att sambor inte ärver varandra. Om din partner skulle gå bort har du ingen automatisk arvsrätt, även om ni bott tillsammans i decennier eller har gemensamma barn.
När behöver ni ett samboavtal?
Ett samboavtal är särskilt viktigt i följande situationer:
När ni betalar olika mycket i kontantinsats
Tänk dig att Lisa och Johan köper en lägenhet tillsammans. Lisa, som sparat länge, står för 600 000 kronor av kontantinsatsen medan Johan bidrar med 200 000 kronor. De äger bostaden 50/50 och står båda på lånet.
Om de skulle separera och inte har ett samboavtal (och skuldebrev) kommer värdet av lägenheten att delas lika – oavsett vem som betalat mest. Lisa riskerar alltså att förlora 200 000 kronor (hälften av skillnaden i deras insatser).
Läs artikeln om varför ett samboavtal och skuldebrev kan vara en bra kombination.
När ni vill ha en annan fördelning än 50/50
Kanske vill ni helt enkelt ha en annan fördelning på ägandet av bostaden än 50/50. Ett samboavtal ger er då möjlighet att själva bestämma villkoren för er relation, utifrån vad ni tycker är rimligt.
Vad bör ert samboavtal innehålla?
Ett giltigt samboavtal måste vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det behöver inte registreras någonstans, men det är viktigt att det förvaras på ett säkert ställe.
Grundläggande innehåll
-
Era personuppgifter (namn och personnummer)
-
Tydlig beskrivning av vilken egendom som ska undantas från en eventuell bodelning
-
Eventuella villkor kring fördelningen av den gemensamma bostaden
-
Datum och båda parters underskrifter
Särskilda klausuler att överväga
-
Ni kan bestämma att bohag som en av er ägde innan ni flyttade ihop ska förbli enskild egendom
-
Ni kan avtala att även framtida förvärv ska undantas från bodelning
Vad ett samboavtal inte kan reglera
-
En skuld mellan er dokumenteras i ett skuldebrev
-
Arv (för detta behöver ni ett testamente)
-
Underhållsskyldighet efter en separation
-
Tillgångar som inte är samboegendom (t.ex. bil, båt, aktiefonder)
Viktigt att tänka på
-
Bevittning: Även om det inte är ett lagkrav kan det vara bra att ha vittnen som kan intyga att ni båda skrev under frivilligt.
-
Förvaring: Förvara avtalet på ett säkert ställe, gärna både i fysisk och digital form. Båda parter bör ha varsitt exemplar.
-
Kompletterande avtal: Om ni har ojämlika kontantinsatser till er bostad, behöver ni komplettera samboavtalet med ett skuldebrev.
Så tar ni upp frågan om samboavtal
Många tycker att det känns obekvämt att ta upp frågan om samboavtal. Det kan kännas som att man planerar för misslyckande eller inte litar på sin partner. Men med rätt approach kan samtalet stärka er relation.
Tips för ett konstruktivt samtal
-
Välj rätt tidpunkt. Ta upp frågan när ni båda är avslappnade och har gott om tid, inte mitt i en stressig vardag.
-
Betona det ömsesidiga skyddet. Ett samboavtal skyddar er båda och skapar tydlighet som gynnar er relation.
-
Var öppen med dina funderingar. "Jag har läst på om sambolagen och insett att vi kanske inte är så skyddade som jag trodde. Ska vi titta på det tillsammans?"
-
Fokusera på rättvisa. "Jag tycker det är viktigt att vi båda känner att våra ekonomiska insatser respekteras, oavsett vad som händer i framtiden."
-
Gör det tillsammans. Se det som ett gemensamt projekt för att skapa trygghet och tydlighet, inte som ett ensidigt krav.
Tryggheten i att vara förberedd
Ett samboavtal kan faktiskt stärka er relation. När de ekonomiska spelreglerna är tydliga och uppgjorda i förväg slipper ni oroa er för vad som skulle hända om ni mot förmodan skulle gå skilda vägar. Ni kan fokusera på det som är viktigast – att bygga er gemensamma framtid.
Att ta ansvar för de juridiska aspekterna av ert samboskap är ett sätt att visa både er själva och varandra att ni tar relationen på allvar. Det handlar inte om misstro, utan om omsorg och förtänksamhet.
Nästa steg för er juridiska trygghet
När ni väl fått samboavtalet på plats, kan det vara värt att överväga ett testamente – särskilt om ni har eller planerar att skaffa barn. Som sambor ärver ni inte automatiskt varandra, och utan testamente kan din partner bli lämnad utan arvsrätt om något skulle hända dig.
Funderar du på att skriva ett samboavtal? Hos oss på Lexly kan du enkelt skapa ett skräddarsytt avtal online eller få hjälp av en av våra jurister. Samboavtalet utgår från er specifika situation och ger er den trygghet ni förtjänar. Skriv samboavtal online till fast pris eller boka ett kostnadsfritt första samtal med en av våra jurister.