Skilsmässa

Fem tips för att lyckas med barnets boende efter separationen

Elisabeth Scholander, rådgivare och medlare på Varannan Vecka

1. Fundera över ett boendeschema som ni tror passar barnet

Växelvist boende är den vanligaste boendeformen efter separationen. Det kan se ut på olika sätt. Ta lite tid och fundera igenom vad ni tror att ert barn behöver. Kanske är det 7+7 dagar som funkar bäst eller så behöver barnet tätare kontakter med er genom ett 2+2+3-schema. 

2. Försök se till att bo i samma område efter separationen

Det är skönt för barnet om ni vuxna ordnar boenden nära varandra så att barnet enkelt kan ta sig mellan sina två hem. Då kan barnet fortsätta leva sitt liv ungefär som tidigare med vänner, aktiviteter och skola/förskola. Ni föräldrar får också ett enklare liv om barnet kan röra sig tryggt på egen hand utan att ni ständigt behöver hämta/lämna/skjutsa.

3. “Men jag måste bo där jag bor på grund av mitt jobb! Vi får ses varannan helg istället”

Föräldrar kan ofta byta jobb, barn kan inte byta föräldrar. Fundera på om du kan byta arbetsplats för att underlätta för barnet och för er relation. Det kan ta lite tid att ordna men med planering brukar det mesta gå att lösa. Om det inte går, gör en plan med barnet (och gärna medföräldern) för hur ni ska ses, prata och hålla kontakten och genomför planen.

4. Våga prova olika boendescheman

Det kan kännas rörigt men det kan vara nödvändigt för att hitta ett schema som passar barnet (och även föräldrarna) på bästa sätt. Låt det gå en viss tid med ett schema så rutinerna hinner sätta sig innan ni byter.

5. Lyssna på barnet!

En del barn känner sig maktlösa när föräldrarna separerar. Här kan föräldrar göra en insats genom att prata med barnen om det som händer och lyssna på vad de har att säga. Att bli hörd och bekräftad i sina upplevelser betyder mycket för alla människor, även i de fall när praktiska omständigheter styr vad som är möjligt att göra. Lycka till!

Lexly i samarbete med Varannan Vecka

Lexly samarbetar med Varannan Vecka vars mission är att förenkla vardagen för barn och föräldrar efter separationen. Varannan Vecka-appen är full av tips och verktyg som utifrån barnets bästa underlättar föräldrarnas samarbete om barnen. Oavsett om föräldrarna har ett fungerande samarbete eller inte, underlättar appen för föräldrar att planera och kommunicera om barnen, prylarna, pengarna och fritidsaktiviteterna.

I appen kan föräldrar t ex göra schema över barndagar, lägga in viktiga händelser och lista prylar som ska med vid överlämning. Genom att samla allt om barnet på ETT ställe kan föräldrar minimera kontakterna mellan sig om de vill slippa prata med varandra eller har svårt att komma överens. Om samarbetet funkar bra är appen ett bra verktyg för planering och struktur och för att få ihop vardagspusslet med barn och prylar på olika ställen.

Läs mer om Varannan vecka här 

Kostnadsfritt samtal med jurist

Vi på Lexly hjälper till med alla dina juridiska frågor och erbjuder ett första kostnadsfritt samtal med en jurist där du får beskriva din situation och hjälp att på bästa sätt komma vidare. Boka enkelt en tid här.