Testamente

Vad händer med företaget om du går bort?

En snickare i en verkstad

Planera för hur företaget ska drivas vidare

Har man ett företag är det viktigt att planera för hur bolaget ska drivas vidare och vem som ska ta över det, den dagen du gått bort. Ett testamente gör att man kan undvika onödiga konflikter mellan efterlevande och samtidigt säkra bolagets fortsatta drift.

1. Flera delägare och hembud

Finns det ett kompanjonsavtal eller aktieägaravtal mellan dig och övriga ägare kan det i detta avtal finns en hembudsklausul som innebär att dina arvingar ska erbjuda övriga ägare att köpa ut deras andel. Det är viktigt är att sätta sig in i eventuella befintliga avtal då detta påverkar hur du kan utforma ditt testamente.

2. Särkullbarn ärver direkt

Om du har särkullbarn är det viktigt att komma ihåg att de har rätt att få ut sitt arv direkt när du som förälder går bort. Om efterlevande partner vill behålla företaget kan han eller hon bli tvungen att köpa din del i företaget av barnen.

3. Sambo ärver inte alls

Är du sambo så innebär det att din partner inte ärver dig, enligt lag. Det spelar ingen roll hur länge du bott ihop med din sambo eller om ni har barn gemensamt. Vill du att din sambo ska ärva företaget vare sig det är hela företaget eller delar av det, måste du skriva ett testamente.

4. Livförsäkring

En livförsäkring är ett bra komplement till testamentet eftersom denna försäkring säkerställer att din partner har råd att behålla företaget samtidigt som dina barn får ut det arv de enligt lag har rätt till.

5. Ska barnen driva företaget vidare?

Är du gift och ni bara har gemensamma barn ärver din maka eller make allting med fri förfoganderätt, vilket innebär att gemensamma barn får ut sitt arv först när båda föräldrarna gått bort. Detta gäller inte särkullbarn som har rätt att få ut hela sitt arv direkt när föräldern går bort.

Vill du att barnen ska ärva företaget måste du skriva ett testamente där du anger det.

När är ett testamente giltigt?

Ett testamente måste vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen för att vara giltigt. Vittnena måste vara minst 15 år och får inte vara släkt med dig. De får inte heller vara mottagare av arv och de måste närvara när du signerar ditt testamente. De behöver dock inte veta vad ditt testamente innehåller för att signera det.

Läs vår stora guide om arv och testamente

Skriv testamente

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Enskilt Testamente

Alla borde ha ett testamente - oavsett situation. Skriv själv testamentet genom Lexlys smidiga digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Båda tjänsterna kan köpas till fast pris. Tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Enskilt Testamente
Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
0 kr

1695 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Testamente skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte