Aktuellt

Bästa jul och nyårsplaneringen för varannanvecka-livet

Barn som klär julgranen

Barnen i centrum

Först och främst, en bra utgångspunkt är att enas om att julen och andra högtider handlar främst om barnen. Det betyder att vi vuxna, med alla våra behov, får stå tillbaka lite med de egna behoven i planeringen. Det finns även praktiska omständigheter att förhålla sig till som arbetsscheman, avstånd, resvägar och övrig familj.

Gör en plan för jul och nyår

Som alltid när det gäller barn i varannanvecka-liv är det bra att göra en plan, helst tillsammans och i lugn och ro. Hållpunkter att tänka på:

  • Stäm av med medföräldern om bådas tankar kring jul och nyår, vad är viktigt för barnet och för er? Förhoppningsvis har ni en samsyn kring hur jul och nyår ska vara
  • Luska hos barnet om vad som är viktigt för hen i jul och nyår - kanske behöver barnet extra tid med någon av er föräldrar, kan man ta hänsyn till det i år
  • Behöver ni resa? Kolla biljetter, pris etc.
  • Finns det släkt som är viktig för barnet som mor- och farföräldrar eller andra som barnet behöver få träffa?
  • Finns det särskilda traditioner som är viktiga för er vuxna som ni gärna vill dela med barnet? Prata med varandra om det.

Olika sätt att dela jul och nyår

Många pausar ett vardagsschema med växelvis boende för ett lov- och högtidsschema där barnet delar sin tid och firar jul växelvis hos föräldrarna. Antingen varannan jul och vart annat nyår (alltså jul hos förälder A och nyår hos förälder B och tvärtom). Det kan också handla om 23, 24 dec hos A och 25 och 26 dec hos B osv och samma sak vid nyår.

I andra familjer firar barnen alltid jul hos A med hela storfamiljen och sedan nyår hos B med skidåkning. Fördelen här är att det kan bli enklare att skapa återkommande traditioner som alla tycker om.

Det finns inget rätt eller fel så länge som barnet mår bra och ni vuxna är överens. Det är viktigt att undvika dragkamp om barnet och föräldrakonflikter då barn mår dåligt av detta och ofta kan känna egen skuld för att föräldrarna bråkar.

Avslutningsvis

Är det er första jul i varannanvecka-livet, prova er fram. Skriv ner hur ni tänker kring jul och nyår. Spara till nästa år.

Har ni redan firat jul och nyår, kolla hur ni gjort hittills och vad som funkat bra/varit mindre bra. Kanske kan ni justera något för att planeringen ska fungera bättre i år?

Och kom ihåg, Rom byggdes inte på en dag. Planer och rutiner behöver ofta lite tid att sätta sig och det som kanske känns främmande och lite jobbigt i år kan nästa år kännas helt naturligt och bra - för alla!

Varmt lycka till!

Fakta om Varannan Vecka

Lexly samarbetar med Varannan Vecka som är nordens första co-parentingtjänst. Varannan Vecka-appen ger stöd för planering och kommunikation om barnet och i den kan du bland annat göra veckoscheman över barnets boende, packlistor, uppgiftsfördelning mellan föräldrar och mycket mer. Gör det enkelt i jul och lägg in ett särskilt jul- och nyårsschema i Bytesplaneraren och lägg till julkonserter, luciatåg och annat i Översikten så har ni koll på allt. Skicka en extra uppdatering om barnet i chatten på julafton. Det bygger ett starkt föräldrateam!

Läs mer om Varannan vecka här