Gåvobrev Bostad
Om du ska ge bort en fastighet eller del av en fastighet exempelvis till din partner eller till ditt barn behöver du skriva ett gåvobrev. I gåvobrevet kan du reglera villkor som skapar trygghet för mottagaren, exempelvis:
- Att gåvan ska göras till enskild egendom och får behållas vid en eventuell framtida skilsmässa.
- Att gåvan inte ska vara förskott på arv (en gåva till ditt barn, ses automatiskt som förskott på arv utan gåvobrev).
Kostnadsfri trygghetskoll
När du skriver ditt avtal online erbjuder vi en kostnadsfri Trygghetskoll. Efter skrivet avtal kan du enkelt boka ett samtal direkt på bekräftelsesidan. I samtalet går vi igenom och säkerställer att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
Varför gåvobrev?
Om du ska ge bort en fastighet eller del av en fastighet måste du enligt lag skriva ett gåvobrev. Gåvobrevet behövs för att söka ny lagfart och för inskrivning hos Lantmäteriet. Först när lagfarten godkänts och registrerats blir ägarbytet giltigt.
Om gåvan avser en bostadsrätt behövs ingen lagfart, då behöver du istället ansöka om medlemskap i föreningen. När medlemskapet beviljats blir ägarbytet giltigt.
Med gåvobrevet kan du även se till att skydda gåvan inför framtiden genom att göra den till mottagarens enskilda egendom - på så vis säkerställer du att han eller hon får behålla gåvan även vid en eventuell framtida skilsmässa.
Du kan också bestämma att en gåva till ditt barn inte ska vara förskott på arv. Skrivs inget gåvobrev ska gåvans värde nämligen som huvudregel räknas av från arvet i framtiden.
Så här fungerar det
- Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
- Betala via kort eller faktura.
- Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
- Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
- Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
- Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.
Vanliga frågor
Måste jag skriva ett gåvobrev för att ge bort en fastighet?
Ja, fastigheter kan enligt lag endast skänkas om ett gåvobrev upprättas. För att gåvan ska vara giltig krävs ett gåvobrev som undertecknats av både givare och mottagare
Gåvobrevet fyller samma funktion som ett köpekontrakt och fungerar som ett underlag för lagfart hos Lantmäteriet. Är du gift eller sambo krävs även samtycke från din partner för att gåvan ska kunna överlåtas.
Vad är fast och lös egendom?
Lös egendom är det man brukar kalla för föremål som inte är förankrade i marken, till exempel en bil, konstverk, möbler eller smycken.
Fast egendom är däremot föremål som är förankrade i marken, till exempel en villa, tomt, lantgård eller en kommersiell fastighet.
En bostadsrättslägenhet ses rent formellt som lös egendom, medan själva huset är fast egendom.
Vad ska ett gåvobrev innehålla?
Ett gåvobrev ska bland annat innehålla uppgifter om givaren och mottagaren, en beskrivning av gåvan, en överlåtelseförklaring, eventuella villkor, underskrifter av både givaren och mottagaren samt uppgift om ort och datum då gåvobrevet undertecknades.
Ett gåvobrev som avser en fastighet eller tomträtt ska dessutom bevittnas av två personer samt innehålla en fastighetsbeteckning.
Vad gäller vid gåva mellan makar?
Om du vill ge egendom eller del av egendom till din make eller maka, kan det antingen kan ske genom ett gåvobrev eller ett bodelningsavtal. Är det endast fråga om en tillgång är det ofta lämpligast (och enklast) med ett gåvobrev. Om ni däremot ska överlåta flera tillgångar, dela upp lån eller omfördela äganderätt, kan det vara lämpligt att istället upprätta ett bodelningsavtal.
500 000 användare har redan fått hjälp
Gåvobrev Bostad
Hos oss kan du enkelt och tryggt upprätta ett gåvobrev för fastighet och bostad själv med vårt digitala verktyg. Eller ta hjälp av en jurist via telefon eller videomöte till fast pris. Tryggt, säkert och korrekt.