Samäganderättsavtal - Lös egendom

Att äga något tillsammans med en vän eller släkting kan ha många fördelar så länge man är överens. Var rädd om relationen och undvik onödiga konflikter med hjälp av ett samäganderättsavtal.

  • Avtalet lämpar sig för att reglera villkor för samägande av lösa saker som bilar, båtar eller bostadsrätter.
  • Klargör villkoren för samägandet, bland annat hur nyttjandet av egendomen ska se ut och hur gemensamma kostnader ska betalas.
  • Med ett skriftligt avtal blir det enkelt att bevisa vad ni kommit överens om.

Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
Boka här

1195 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt samäganderättsavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samäganderättsavtal skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte

Var­för samä­gan­de­rätts­av­tal?

Genom att reglera villkoren för samägandet går det att undvika onödiga konflikter och oklarheter. I samäganderättsavtalet för lös egendom kan ni reglera samägandet av en bil, en båt, en bostadsrätt eller annan lös egendom. Ni kan klargöra hur nyttjandet av egendomen ska se ut, hur kostnader ska fördelas, vilka typer av kostnader som ska prioriteras framför andra och om en person ska ha huvudansvaret för att se till att fakturor och dylikt blir betalda. Det är en stor fördel med ett skriftligt avtal eftersom risken annars är stor att ord står mot ord vid meningsskiljaktigheter. Med ett skriftligt avtal blir det enkelt att bevisa vad ni kommit överens om.

 

Kost­nads­fri trygg­hetskoll

När du skriver ditt avtal online erbjuder vi en kostnadsfri Trygghetskoll. Efter skrivet avtal kan du enkelt boka ett samtal direkt på bekräftelsesidan. I samtalet går vi igenom och säkerställer att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
  • Betala via kort eller faktura.
  • Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
  • Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
  • Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
  • Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.

Vanliga frågor

Vad bör samäganderättsavtalet innehålla?

Det finns en rad olika frågor som bör tas upp och besvaras i ett samäganderättsavtal. Till exempel bör nyttjandet, förvaltningen och bestämmanderätten över egendomen redas ut mellan delägarna. När du skriver ditt samäganderättsavtal online hos oss hjälper vi dig att gå igenom de viktigaste och vanligaste frågorna som kan dyka upp med anledning av samägandet.

Behövs samäganderättsavtal om vi redan har äktenskapsförord eller samboavtal?

Det är skillnad mellan äktenskapsförord/samboavtal och samäganderättsavtal. Ett äktenskapsförord eller samboavtal påverkar vem som får vad vid en separation medan ett samäganderättsavtal reglerar praktiska frågor som rör det gemensamma ägandet. Om ni äger något tillsammans är det bra att skriva ett samäganderättsavtal oavsett om ni har ett äktenskapsförord/samboavtal eller inte.

Hur fördelas eventuell vinst vid en försäljning av egendomen?

Vinst från försäljning av samägd egendom fördelas i förhållande till respektive delägares andelsinnehav. Detsamma gäller kostnader. Finns det exempelvis fyra delägare och inget annat avtalats, betalar delägarna 25 % var av kostnaderna, om de äger lika andelar.

Ett par som läser från en dator

Samäganderättsavtal

Ett juridiskt korrekt samäganderättsavtal skapar trygghet och minskar risken för det gemensamma ägandet. När du skriver ditt avtal hos oss vet du att avtalet blir juridiskt korrekt och anpassat efter just din situation.

500 000 användare har redan fått hjälp

Samäganderättsavtal - Lös egendom

Här kan du enkelt skriva ett samäganderättsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt samäganderättsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.

Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
Boka här

1195 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt samäganderättsavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samäganderättsavtal skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte