Samboavtal

Många har dålig koll på vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Visste du att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem som betalat eller står på kontraktet. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Varför samboavtal?

Med ett samboavtal kan ni se till att fördelningen av bostad och bohag blir rättvis mellan er vid en eventuell separation. Genom att skriva samboavtal kan ni undvika att bostadens värde delas lika mellan er och istället fördelas i enlighet med era ägarandelar.

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation.
  • Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
  • Betala via kort, swish eller faktura.
  • Ditt avtal skickas direkt till din e-post.

Samboavtal

Här informerar vår jurist Kristin Liljegren om vad som är bra att veta som sambo och varför samboavtal är viktigt.

Får jag behålla bostaden om jag betalat hela köpeskillingen och står ensam på kontraktet?

Bostadens värde kan komma att delas lika mellan dig och din sambo vid en separation, även om en av er betalat hela bostaden och står ensam på lånet. Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar. För att reglera detta behöver ni skriva samboavtal.

Vad är samboegendom?

Som samboegendom räknas endast gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Sådant som ni ägt sedan tidigare räknas inte och får behållas av var och en. Det är endast samboegendom som delas när ett samboförhållande upphör.

Vilka andra avtal kan vara nödvändiga?

Om ni båda står lika på lån och ägande men betalat olika mycket i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Om ni har belånat er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk behöver samboavtalet kompletteras med ett regressavtal. Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en separation finns annars risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna.

Sambor ärver inte varandra, det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Om ni vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente.

Tillgänglighet

Vi finns tillgängliga när det passar dig, på ett sätt som passar dig

Enkelhet

Vi förklarar juridiken på ett begripligt sätt

Fast pris

Hos oss får du alltid veta kostnaden i förväg

Över 250 000 nöjda kunder

Att skapa värde för våra kunder är vår passion

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal

Här kan du enkelt skriva ett samboavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt samboavtal som är skräddarsytt efter just din situation och dina förutsättningar.