Samboavtal

Många har dålig koll på vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Visste du att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem som betalat eller står på kontraktet. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

Skriv online

695 kr

Med Jurist

2490kr

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

2490 kr

Upprätta enkelt ett samboavtal med jurist via telefon eller videomöte.

Boka
Gratis inledande samtal

Kostnadsfri trygghetskoll

När du skriver ditt avtal online erbjuder vi en kostnadsfri Trygghetskoll. Efter skrivet avtal kan du enkelt boka ett samtal direkt på bekräftelsesidan. I samtalet går vi igenom och säkerställer att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.

 

Varför samboavtal?

Med ett samboavtal kan ni se till att fördelningen av bostad och bohag blir rättvis mellan er vid en eventuell separation. Genom att skriva samboavtal kan ni undvika att bostadens värde delas lika mellan er och istället fördelas i enlighet med era ägarandelar.

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.

Läs mer om samboavtal i vår stora guide 

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation.
  • Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
  • Betala via kort, swish eller faktura.
  • Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor

Samboavtal

Här informerar vår jurist Kristin Liljegren om vad som är bra att veta som sambo och varför samboavtal är viktigt.

Får jag behålla bostaden om jag betalat hela köpeskillingen och står ensam på kontraktet?

Bostadens värde kan komma att delas lika mellan dig och din sambo vid en separation, även om en av er betalat hela bostaden och står ensam på lånet. Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar. För att reglera detta behöver ni skriva samboavtal.

Vad är samboegendom?

Som samboegendom räknas enligt sambolagen endast gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Sådant som ni ägt sedan tidigare räknas inte och får behållas av var och en. Vill ni inte dela värdet av bostaden och bohaget lika mellan er vid en eventuell separation behöver ni skriva ett samboavtal.

Det är endast samboegendom som delas när ett samboförhållande upphör. Bilen, båten och pengarna på banken får behållas av var och en. 

Vilka andra avtal kan vara nödvändiga?

Om ni båda står lika på lån och ägande men betalat olika mycket i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Om ni har belånat er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk behöver samboavtalet kompletteras med ett regressavtal. Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en separation finns annars risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna.

Sambor ärver inte varandra, det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Om ni vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente.

Tryggt

Vi hjälper dig till en tryggare tillvaro.

Enkelt

Vi förklarar juridiken på ett begripligt sätt.

Tillgängligt

Vi finns här när du behöver oss. På det sätt som passar dig.

Transparent

Du får alltid veta priset i förväg.

Samboavtal

Här kan du enkelt skriva ett samboavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt samboavtal som är skräddarsytt efter just din situation och dina förutsättningar.

Skriv online

695 kr

Med Jurist

2490kr

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

2490 kr

Upprätta enkelt ett samboavtal med jurist via telefon eller videomöte.

Boka
Gratis inledande samtal