Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Samboavtal

En bostad som köpts för gemensamt bruk ska enligt sambolagen delas lika mellan dig och din sambo vid en separation, detta oavsett vem som betalat eller står på kontraktet. Detsamma gäller bohag, exempelvis möbler, inredningsdetaljer och elektonikprylar. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

  • Fördela bostadens värde mellan er i enlighet med era ägarandelar.
  • Se till att bohag som möbler, elektronik och husgeråd blir rättvist fördelade mellan er vid en eventuell separation.

Skriv online
695 kr
Prata med jurist
Boka här

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal skrivet av jurist till fast pris 3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte

Varför samboavtal?

Många har dålig koll på vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Visste du att en bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika mellan dig och din sambo vid en separation? Oavsett vem som betalat eller står på kontraktet. 

Med ett samboavtal kan ni se till att fördelningen av bostad och bohag blir rättvis mellan er vid en eventuell separation. Genom att skriva samboavtal kan ni undvika att bostadens värde delas lika mellan er och istället fördelas i enlighet med era ägarandelar.

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Vill ni ha en annan fördelning behöver ni skriva ett samboavtal.

Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.

Läs mer om samboavtal i vår stora guide 

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett individanpassat samboavtal
  • Testa gratis - du betalar först i sista steget med kort eller faktura (14 dgr)
  • Ladda ned ditt färdiga samboavtal direkt eller hämta på Mina sidor
  • Extra service - Boka en gratis trygghetskoll för att säkerställa att samboavtalet avser det du tänkt dig
  • 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt om du behöver göra en justering i samboavtalet
  • Nöjd-kund-garanti på våra digitala tjänster. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd!

Vanliga frågor

Får jag behålla bostaden om jag betalat hela köpeskillingen och står ensam på kontraktet?

Bostadens värde kan komma att delas lika mellan dig och din sambo vid en separation, även om en av er betalat hela bostaden och står ensam på lånet. Detsamma gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar. För att reglera detta behöver ni skriva samboavtal.

Vad är samboegendom?

Som samboegendom räknas enligt sambolagen endast gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Sådant som ni ägt sedan tidigare räknas inte och får behållas av var och en. Vill ni inte dela värdet av bostaden och bohaget lika mellan er vid en eventuell separation behöver ni skriva ett samboavtal.

Det är endast samboegendom som delas när ett samboförhållande upphör. Bilen, båten och pengarna på banken får behållas av var och en. 

När behövs både samboavtal och skuldebrev?

Om ni båda står lika på lån och ägande men betalat olika mycket i kontantinsats behöver samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev. 

Om ni har belånat er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk behöver samboavtalet kompletteras med ett regressavtal. Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en separation finns annars risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast den ena har använt pengarna.

Sambor ärver inte varandra, det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. Om ni vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente.

Sambolagen på 30 sekunder

Kristin Liljegren, jurist på Lexly, förklarar vad som är bra att veta när man är eller blir sambos. Vad sambolagen reglerar och varför ett samboavtal kan vara viktigt.

500 000 användare har redan fått hjälp

Samboavtal

Hos Lexly kan du enkelt skriva ett samboavtal själv online eller med hjälp av en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Alltid till fast pris. 

Skriv online
695 kr
Prata med jurist
Boka här

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal skrivet av jurist till fast pris 3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte