Testamente

  • Genom att skriva ett testamente kan du bestämma vem eller vilka som ska ärva dig. Utan testamente fördelas ditt arv enligt arvsordningen.
  • Underlätta för dina anhöriga och undvik onödiga konflikter och oklarheter.
  • Tänk också på att testamentet måste bevittnas för att vara giltigt.
  • Skriv enkelt själv online eller få hjälp av våra erfarna jurister. Första mötet är kostnadsfritt.

Bestäm hur arvet ska fördelas

Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.

Enligt svensk lag har dina barn dock alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott, vilken utgör halva ditt arv.

Är du exempelvis sambo med två barn kan du testamentera 50 procent av dina tillgångar till sambon och låta resterande 50 procent gå till barnen.


Tänk på det här när du skriver ditt testamente

Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.

Sambor ärver inte varandra

Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om ni inte har barn går arvet till den avlidnes föräldrar, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar. Har ni barn är det däremot de som ärver. Som sambo har du endast rätt till halva värdet av all samboegendom, det vill säga bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Arvet efter din sambo fördelas därefter enligt arvsförordningen om inget testamente är skrivet.

Sambo utan barn

Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar.

Ensamstående

Om du är ensamstående ärver i första hand dina barn. Har du inga barn eller barnbarn ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

Vanliga frågor till våra jurister

Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen. Det finns faktiskt mycket du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.

Oavsett om du är singel, sambo, gift, omgift, har barn, bonusbarn, särkullbarn eller barnbarn, så finns oftast en anledning att skriva ett testamente. Ett testamente skapar trygghet och förutsägbarhet och gör att saker och ting blir som du tänkt dig.

Läs mer om testamente i vår stora guide

 

Informationen på denna sida är kvalitetssäkrad den 23-04-14, av Ida Ekman, jurist på Lexly. 

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
  • Betala via kort eller faktura.
  • Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
  • Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
  • Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
  • Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.

500 000 användare har redan fått hjälp