Erbjudande! 50% rabatt på samboavtal och äktenskapsförord online. Gäller t.o.m. 15/2 med rabattkod Valentine50.

Grön bakgrundsfärg

Testamente

 • Genom att skriva ett testamente kan du, inom ramen för arvsordningen, se till att de du vill ska ärva dig också gör det.
 • Underlätta för dina anhöriga och undvik onödiga konflikter och oklarheter.
 • Oavsett om du är singel, sambo, gift, omgift, har barn, bonusbarn, särkullbarn eller barnbarn, så finns oftast en anledning att skriva ett testamente.
 • Tänk också på att testamentet måste bevittnas för att vara giltigt.

Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
0 kr

1695 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Pris vid avtal skrivet av jurist 4990 kr

Gratis inledande samtal med jurist via telefon eller videomöte. Inget köpkrav.

Boka gratis möte

Varför testamente?

Är du singel, sambo, gift eller omgift? Har du barn, barnbarn, särkullbarn eller bonusbarn? Faktum är att de allra flesta har anledning att skriva testamente. Ett testamente skapar trygghet och förutsägbarhet och gör att saker och ting blir som du tänkt dig.

Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen och det finns faktiskt mycket som du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.

Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar.

Läs mer om testamente i vår stora guide

 

Informationen på denna sida är kvalitetssäkrad den 22-12-01, av Ida Ekman, jurist på Lexly. 

Så här fungerar det

 • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett individanpassat testamente
 • Testa gratis - du betalar först i sista steget med kort, swish eller faktura (14 dgr)
 • Beställ enkelt livslång förvaring av ditt testamente, som en tilläggstjänst i kassan
 • Ladda ned ditt färdiga testamente direkt eller hämta på Mina sidor
 • Extra service - Boka en gratis trygghetskoll för att säkerställa att testamentet avser det du tänkt dig
 • 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt om du behöver göra en justering i ditt testamente
 • Nöjd kund-garanti på våra digitala tjänster. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd!

Några minuter om varför alla borde ha ett testamente

Helena Koos, senior jurist på Lexly berättar om skillnaden som sambo och gift. Med eller utan barn. Eller kanske särkullbarn finns med i bilden? Ta några snabba minuter och få reda på vad som gäller för dig. 

Vanliga frågor

Beställ säker förvaring av ditt testamente - Engångskostnad om 1 995 kr

Att förvara testamentet på en säker plats är en självklarhet, men har du tänkt på att det är lika viktigt att det faktiskt kommer fram den dag det behövs? Hos oss kan du enkelt beställa säker förvaring av ditt testamente.

Förvaringen kan även läggas till som en tilläggstjänst i kassan när du skriver ditt testamente online hos oss.

Om du skriver ditt testamente online hos oss erbjuds du dessutom förvaringen för endast 1 495 kr (ordinarie pris 1 995 kr), ange rabattkod forvaringtestamente i kassan. 

Vilka formkrav behöver uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt?

Genom att skriva ett testamente kan oklarheter och arvstvister undvikas i framtiden, men tänk på att det är viktigt att testamentet är tydligt och korrekt. Testamentets innehåll måste helt enkelt överensstämma med de lagar och regler som finns. 

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Vittnena ska vara minst 15 år och ni får inte vara släkt. De får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, de behöver veta att det är ditt testamente som signeras men de behöver inte ta del av innehållet i testamentet.

Tänk på att testamentet är en levande handling som behöver uppdateras när familjesituationen förändras. Ingenting är ristat i sten, du kan närsomhelst ändra dig och skriva ett nytt testamente. Du kan även göra tillägg i ett befintligt testamente, men för tydlighetens skull är det ofta bäst att riva det gamla och skriva ett nytt om det handlar om större ändringar. På så vis undviker man i möjligaste mån att det uppstår en kollision mellan det nya och det gamla testamentet.

I vår stora guide kan du läsa mer om testamente

 

Vad gäller om man har särkullbarn?

För gifta par som har särkullbarn finns det särskilda regler beträffande arv som är bra att ha koll på. Särkullbarn har nämligen rätt att få ut hela sitt arv direkt när en förälder gått bort om det inte finns testamente, till skillnad från gemensamma barn som får vänta tills båda föräldrarna har gått bort. Om du och din partner vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente. Tänk på att testamentet kan behöva kompletteras med en livförsäkring för att fullt ut trygga både din partner och dina barn.

Enligt svensk lag har dina barn alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott. Särkullbarn har alltid rätt att kräva sin laglott direkt vid sin förälders bortgång, till skillnad från gemensamma barn som ärver först när båda föräldrarna gått bort.

Ett barns laglott kan man aldrig med bindande verkan testamentera bort. Särkullbarnet kan däremot välja att avstå från laglotten till förmån för den efterlevande maken eller makan. Om detta görs har barnet i regel rätt att kräva ut sitt arv när också den andra föräldern har gått bort.

I ditt testamente har du möjlighet att skriva in ett önskemål om att barnen ska avstå från att kräva ut laglotten för att skydda din efterlevande partner. För att tydligare visa din önskan kan du exempelvis bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot denna önskan och ändå kräver ut sin laglott direkt. Då får barnet endast laglotten och inget mer.

För sambor är det bra att veta att det i arvssammanhang inte är någon skillnad på om ni har särkullbarn eller gemensamma barn, sambor ärver inte varandra enligt lag.

450 000 användare har redan fått hjälp

Testamente

Alla borde ha ett testamente - oavsett situation. Skriv själv testamentet genom Lexlys smidiga digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Båda tjänsterna kan köpas till fast pris. Tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
0 kr

1695 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Pris vid avtal skrivet av jurist 4990 kr

Gratis inledande samtal med jurist via telefon eller videomöte. Inget köpkrav.

Boka gratis möte