Äktenskapsförord är viktigt när en företagare gifter sig

Hur påverkar giftermålet dig och ditt företag?

Har du koll på hur giftermålet påverkar ditt företag? Trots att det kan kännas jobbigt att prata om saker som ekonomi, äganderätt och testamente, är detta nog så viktigt. Här informerar vi om hur giftermål kan påverka ditt företag och varför det är så viktigt att skriva äktenskapsförord.

Vem äger vad i ett äktenskap?

Efter vigseln äger ni som tidigare era egna tillgångar och ni ansvarar var och en för era egna skulder. Men vid en eventuell separation ska värdet av allt ni äger delas lika mellan er. Det spelar ingen roll att du startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

– Äger du ett företag som du har drivit under flera år känns alternativet att dela halva företaget med din före detta make eller maka förmodligen orimligt. Har du inget äktenskapsförord är det tyvärr en verklighet och alternativet är att köpa ut maken eller makan eller kompensera på annat sätt, förklarar Josefine Ullberg, affärsjurist på Lexly.

Om företaget har många anställda eller värdefulla tillgångar kan det bli värre eftersom värdet av företaget kan vara komplicerat att fastställa.

Äktenskapsförord för företagets skull

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att företaget inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. I stället för giftorättsgods utgör då företaget enskild egendom och får behållas av ägaren.

– Tänk på att man kan välja att antingen specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att ingenting ska delas och att var och en behåller sitt, tipsar Josefine Ullberg.

Hur påverkas företaget om en delägare går bort?

Du och din partner kanske startade företaget tillsammans och äger lika delar. Då är det bra att veta att arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Däremot har särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, rätt att få ut arvet från sin förälder direkt, till skillnad från gemensamma barn.

– I praktiken innebär detta att om du går bort kan din make eller maka vara tvungen att lösa ut värdet av den del av företaget som särkullbarnet har ärvt av dig. Att skriva ett testamente gör att saker och ting blir så som ni tänkt er, säger Josefine Ullberg.

Läs mer om arv och testamente

Skriv avtal

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Relaterade artiklar