Vad händer med företaget om något oväntat inträffar?

Som egenföretagare bör du tänka på vad som händer vid en skilsmässa eller vad som sker med företaget om du som ägare går bort. Här ger vår affärsjurist Josefine Ullberg exempel på olika scenarier och reder ut vad som gäller för dig som gift eller sambo.

Anders och Lisa är gifta. Lisa äger ett aktiebolag med 25 anställda. Vad händer med företaget om de skiljer sig?

Värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev ska delas lika vid en skilsmässa.

– För att Lisa ska få behålla värdet av företaget vid en eventuell separation behöver Anders och Lisa skriva ett äktenskapsförord där de anger att företaget ska vara Lisas enskilda egendom. Det räcker alltså inte att Lisa står som ensam ägare av företaget, förklarar Josefine Ullberg.

Ett aktieägaravtal kan vara ett bra sätt för företaget att se till att alla delägare har äktenskapsförord. Om det finns ett aktieägaravtal som säger att andelarna ska vara enskild egendom riskerar Lisa att få betala ett vite till de andra aktieägarna om hon inte har skrivit ett äktenskapsförord.

Mikael och Marie är sambor och har två gemensamma barn. De äger gemensamt ett företag som omsätter drygt fem miljoner. Vad händer med företaget om Marie skulle gå bort?

Först görs i regel en bodelning där Mikael får hälften av all samboegendom (det vill säga bostad och bohag) efter avdrag för skulder.

– Eftersom sambor inte ärver varandra går sedan hela arvet till barnen. För att Mikael ska kunna ha kvar bolaget själv kan han bli tvingad att lösa ut barnen från Maries del av företaget. Om inte det är ekonomiskt möjligt kan han bli tvingad att sälja företaget, berättar Josefine Ullberg.

För att Mikael ska kunna ha kvar bolaget behöver han och Marie skriva ett testamente där de testamenterar företaget till varandra. I många fall kan det även vara nödvändigt att komplettera testamentet med en livförsäkring.

Läs vår stora guide om äktenskapsförord

Skriv äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24.

Relaterade artiklar