Checklista vid skilsmässa

Det finns en del praktiska och juridiska aspekter som man behöver känna till vid en skilsmässa. Här informerar vi om vad som behöver göras.

1. Ansök om äktenskapsskillnad

Första steget vid en skilsmässa är att ansöka om äktenskapsskillnad. Ansökan om äktenskapsskillnad ska skickas till tingsrätten. När tingsrätten fattar ett slutligt beslut om er skilsmässa innebär det att ni inte längre är gifta eller registrerade partners.

2. Dela upp tillgångarna

Ni redovisar var för sig era ägodelar/tillgångar som ska ingå i bodelningen och de skulder som ska dras av. 

Efter avdrag för skulder tar man det som blir kvar från vardera make, lägger samman dessa värden och delar beloppet lika mellan makarna så att de får hälften var. Det är alltså endast överskottet man delar på, aldrig skulder. 

Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts till enskild genom till exempel äktenskapsförord eller villkor i testamente. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en så kallad bodelning. Är ni överens har man såklart möjlighet att välja att även egendom som är ena maken eller makans enskilda ska tas med i bodelningen. Innan bodelningen får ni dock i rimlig omfattning ta undan kläder och andra mer personliga föremål. 

3. Skriva bodelningsavtal 

Ett bodelningsavtal är en förteckning över vad ni äger och vilka skulder ni har. Det är i bodelningsavtalet ni delar upp egendomen mellan er.

Det finns flera risker med att inte upprätta ett bodelningsavtal. Rätten att kräva bodelning kvarstår lång tid efter skilsmässan och att dela upp era tillhörigheter långt i efterhand kan vara komplicerat. Dessutom kräver banken ofta ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med jurist, helt skräddarsytt efter era förhållanden. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timme, skriver ni avtalet till fast pris, när det passar er.

Onlineverktyget hjälper er att lista era tillgångar och skulder samt räkna ut giftorättsandelen. Ni svarar på ett antal frågor, samma som juristen skulle ställa till er på ett möte, sedan genereras avtalet till en PDF och skickas direkt till din e-post.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation. 

Relaterade artiklar

1795 kr

På 20 min skriver du ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal

Här kan du enkelt skriva ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.