Bodelningsavtal
Vid en separation sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett sådant avtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.
Varför bodelningsavtal?
Bodelningsavtal är viktigt för både gifta och sambor. Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till separationen eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar lång tid i efterhand.
Så här fungerar det
- Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
- Betala via kort eller faktura.
- Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
- Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
- Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
- Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.
Vanliga frågor
Vad är en bodelning?
Bodelning innebär kortfattat att makarna delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning sker oftast i samband med en skilsmässa, eftersom man vid skilsmässan måste dela upp egendomen och reda ut vem som ska få vad. Samtliga tillgångar som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller i gåva ska tas upp i bodelningsavtalet. Om ena maken har egendom till ett högre värde än den andra, har den andra maken rätt till halva mellanskillnaden. Makarna kan dock, om båda vill, komma överens om att mellanskillnaden inte ska betalas.
Vad innebär enskild egendom och vad är giftorättsgods?
Enskild egendom är egendom som ena maken får behålla vid en eventuell skilsmässa utan att behöva dela den med sin make eller maka. Egendom kan bli enskild genom villkor i testamente, gåvobrev eller genom ett äktenskapsförord. Om makarna inte kommer överens om annat ska enskild egendom inte ingå i bodelningen. All övrig egendom, som inte är enskild, är giftorättsgods som efter avdrag för skulder ska delas lika mellan makarna vid en bodelning.
Vad är risken med att inte upprätta ett bodelningsavtal?
Det innebär bland annat att ni inte avslutat era ekonomiska mellanhavanden och att det finns risk att banken inte godkänner att ni var för sig upptar nya lån för att t.ex. skaffa en ny bostad. Dessutom kvarstår rätten att begära bodelning lång tid efter separationen. Det är med andra ord mycket viktigt att ni får bodelningsavtalet gjort.
Bodelningsavtal
Här klargör vår jurist Kristin Liljegren varför bodelningsavtal är viktigt att skriva vid både skilsmässa och separation mellan sambor.
500 000 användare har redan fått hjälp
Bodelningsavtal
Här kan du enkelt skriva ett bodelningsavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som är skräddarsytt efter just din situation.