Din bostad

Att köpa bostad är en av livets största affärer och ofta väcks frågor kring just avtal och juridik. Vad gäller om vi betalar olika mycket? Vad händer med bostaden om jag går bort? Hur ska bostadens värde fördelas om vi skulle separera? Med rätt avtal blir bostadsaffären trygg och du undviker framtida överraskningar.

Ett par som håller om varandra och ser ut över hamnen

Samboavtal

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk säger sambolagen att värdet av den ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen. Detta kan ju tyckas orättvist och vill ni att fördelningen ska vara annorlunda behöver ni skriva ett samboavtal.

Skriv online
Ett par håller om varandra och ler

Äktenskapsförord

Som gifta ska värdet av bostaden delas lika mellan er vid en eventuell skilsmässa. Vill ni att fördelningen istället ska vara i enlighet med ert ägande behöver ni skriva ett äktenskapsförord.

Skriv online
En man och en kvinna ler och håller upp en nyckel

Regressavtal

När du står på ett lån som du inte själv tagit del av behöver du ett regressavtal. Exempelvis om du ska stå som medlåntagare på dina barns första bolån, med regressavtalet reglerar ni betalningsansvaret mellan er.

Skriv online
En man och en kvinna lagar mat i ett kök

Skuldebrev vid olika kontantinsatser

När ni står på lån och kontrakt till lika delar men betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni ett skuldebrev för att säkerställa att den som betalat mer får tillbaka en lika stor andel.

Skriv online
En man och en kvinna åker motorcykel och kvinnan har händerna uppe i luften

Samäganderättsavtal

Äger du bostaden tillsammans med en vän eller släkting bör ni skriva ett samäganderättsavtal för att reglera ert gemensamma ägande.

Skriv online

Mer om att köpa bostad

Att köpa bostad är en av livets största affärer, ofta väcks frågor och flera viktiga beslut ska tas. Vad gäller om vi betalar olika mycket? Vad händer med bostaden om jag går bort? Hur ska bostadens värde fördelas om vi skulle separera? Här har vi samlat information om sådant som är bra att veta i samband med bostadsköpet.

Ett par som sitter på soffan och håller om varandra

Viktigt att veta om du köpt bostad med din partner

Att köpa bostad är en av livets största affärer, ofta väcks frågor och flera viktiga beslut ska tas. Här reder vi ut vad som gäller rent juridiskt för både sambor och gifta som köpt eller ska köpa bostad tillsammans.

Läs hela artikeln
En man och en kvinna ler och håller upp en nyckel

Tips till föräldrar som vill hjälpa sina barn med bostadsköpet

Vi får ofta frågor från föräldrar som på olika sätt vill hjälpa sina barn med bostadsköpet. Här ger vi exempel på några vanliga scenarier och vilka avtal som kan behövas i de olika situationerna.

Läs hela artikeln
En man och en kvinna läser från en surfplatta

Vad händer med bostaden om något oväntat inträffar?

Olika skeden i livet medför juridiska konsekvenser som vi kanske inte alltid är medvetna om. Här ger vi exempel på vad som gäller i olika situationer för dig som gift eller sambo.

Läs hela artikeln