Ett par vita högklackade skor och ett par bruna finskor.

Misstag i ett äktenskapsförord

Exempel på vanliga misstag:

Make A har en tavla som betyder mycket för hans släktingar. Ett inte ovanligt misstag är att makarna skriver: "Tavlan av Bruno Liljefors föreställande en räv ägs av Make A och är hans". Denna formulering konstaterar att make A äger tavlan, men den gör inte tavlan till enskild egendom. Det innebär i sin tur att Make B har rätt till tavlans halva värde vid en separation.

Ett annat vanligt misstag är att man skriver: "Tavlan av Bruno Liljefors föreställande en räv som ägs av Make A ska bli Make B:s enskilda egendom." Här har makarna försökt föra över äganderätten till tavlan. Det går inte att göra i ett äktenskapsförord utan måste istället göras genom ett gåvobrev eller bodelningsavtal.

Det är inte heller ovanligt att man i ett äktenskapsförord försöker reglera vad som ska hända med egendomen när någon av makarna avlider. Det är dock endast genom att skriva ett testamente som man kan reglera vad som ska hända med en persons egendom efter att han eller hon gått bort.

Läs vår stora guide om äktenskapsförord

Skriv ett juridiskt korrekt äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor eller funderingar kring äktenskapsförord eller är du osäker på om ditt äktenskapsförord är korrekt? Ring oss kostnadsfritt på 0771- 24 00 24, så hjälper vi dig. Våra jurister är specialiserade på familjejuridik och avtalsrätt.