Äktenskapsförord

När bör man skriva äktenskapsförord?

Två kvinnor i bröllopskläder går ner för en trappa där deras bröllopsgäster står och firar dem.

Vem äger egentligen vad?

Efter vigseln äger ni liksom tidigare era egna tillgångar och ni ansvarar var och en för era egna skulder. Men om ni skulle skilja er har ni däremot rätt till hälften av det totala värdet av allt ni äger. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Exempel: Makarna Per och Frida har bestämt sig för att skiljas. De har inte skrivit något äktenskapsförord. De bor i en villa som Frida betalat och äger. Villan är värd en miljon kronor. För att Frida ska få behålla villan efter skilsmässan måste hon betala en halv miljon till Per, alltså halva värdet av villan, om Per begär det.

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och får behållas av var och en av er.

När bör man skriva äktenskapsförord?

För att vara säker på att behålla tillgångar inom familjen, till exempel en sommarstuga, behöver du skriva ett äktenskapsförord.

Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa. Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

Läs vår stora guide om äktenskapsförord

Skriv äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Vill du veta vad som gäller för just dig? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation. Eller ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24, de är specialiserade på avtalsjuridik och familjerätt.

Vad händer med företaget om man skiljer sig?

Värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev ska delas lika vid en skilsmässa.

För att man ska få behålla värdet av företaget vid en eventuell separation behöver man skriva ett äktenskapsförord där man anger att företaget ska utgöras av enskilda egendom. Det räcker alltså inte att man står som ensam ägare av företaget.

Ett aktieägaravtal kan vara ett bra sätt för företaget att se till att alla delägare har äktenskapsförord.

Äktenskapsförord

Hos oss skriver ni enkelt ett äktenskapsförord online eller med en av våra jurister via telefon eller videomöte. Alltid till fast pris. Enkelt, tryggt och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Äktenskapsförord
Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
Boka här

1195 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt äktenskapsförord

Skriv online
Du betalar i sista steget

Äktenskapsförord skrivet av jurist till fast pris 4490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte