Äktenskapsförord

Vad innebär giftermål rent juridiskt?

Ett bröllopspar står med ryggen mot kamera, framför sina bröllopsgäster som håller i tomtebloss som lyser i mörkret.

Vem äger vad?

Efter vigseln äger ni liksom tidigare era egna tillgångar och ni ansvarar var och en för era egna skulder. Men vid en eventuell separation ska värdet av allt ni äger delas lika mellan er. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Äktenskapsförord

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och får behållas av var och en av er. Tänk på att man kan välja att antingen specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att ingenting ska delas och att var och en behåller sitt.

Läs vår stora guide om äktenskapsförord

Arv och testamente

Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder direkt, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut. Vi rekommenderar alla par att skriva testamente, det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som ni tänkt er.

Skriv avtal

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Relaterade artiklar

Äktenskapsförord

Hos oss skriver ni enkelt ett äktenskapsförord online eller med en av våra jurister via telefon eller videomöte. Alltid till fast pris. Enkelt, tryggt och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Äktenskapsförord
Skriv online
1195 kr
Prata med jurist
Boka här

1195 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt äktenskapsförord

Skriv online
Du betalar i sista steget

Äktenskapsförord skrivet av jurist till fast pris 4490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte