Vem har rätt till vad när sambor separerar?
Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest.
Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom och får behållas av var och en av er.
Slipp osäkerheten - skriv samboavtal
Vill ni att fördelningen ska vara annorlunda måste ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni reglera så att den som betalat för bostaden, och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla hela värdet av den om förhållandet skulle ta slut. Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.
Här hittar du mer information om bodelningsavtal.
Bodelningsavtal - viktigt även för sambor vid en separation
Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa men vad många inte tänker på är att det, ur flera aspekter, är viktigt även för sambor. Vid en separation sätter bodelningsavtalet rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Bodelning kan begäras upp till ett år efter det att du och din sambo har flyttat isär.
Skriv bodelningsavtal
Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.
Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.
Ett exempel när det gäller bostad
Du bodde i och ägde en bostad när du träffade din partner. Efter ett tag flyttar hon eller han in till dig och ni blir sambor. Om ni sedan separerar räknas bostaden inte som samboegendom, och du får behålla hela värdet. Om du däremot köper och betalar för en ny bostad där avsikten är att ni ska bo tillsammans, kommer den bostaden att räknas som samboegendom. Enligt sambolagen ska värdet av den bostaden delas lika mellan er om ni senare väljer att separera.
Sambor kan avtala bort sambolagens likadelningsprincip med ett samboavtal.
Om det är svårt att komma överens om hur samboegendomen ska fördelas, kan man begära en bodelningsförrättare från tingsrätten. Denne gör då en officiell bodelning. Parterna har solidariskt betalningsansvar för bodelningsförrättarens arvode.