Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Framtidsfullmakt

Skriva framtidsfullmakt med gratis mall

Gratis mall eller blankett för framtidsfullmakt

Att använda en gratis mall eller blankett för att skapa en framtidsfullmakt kan kännas lockande. Men tänk på att de är väldigt generellt utformade för att passa alla. Vi har ofta egna specifika önskemål och därför kan det vara svårt att vara säker på att det blir juridiskt korrekt med en mall och att den faktiskt kommer att gälla den dagen den behövs.

Din situation är unik gällande vem just du vill ska företräda dig när du inte längre kan. För att kunna avgöra om en gratis mall för framtidsfullmakt passar just dig krävs juridiska kunskaper. 

Om du ändå väljer att skapa en framtidsfullmakt manuellt med en mall helt själv, är det viktigt att du är mycket noga med att följa alla rättsliga krav och att du utformar dokumentet på ett sådant sätt att det är giltigt enligt lagen. Även om det känns enkelt finns alltså en risk för att framtidsfullmakten blir fel. 

Varför bör man inte skriva ihop en egen framtidsfullmakt även om det är gratis?

Det är inte olagligt att skriva en egen gratis framtidsfullmakt, men det finns tre viktiga skäl att överväga professionell hjälp av jurist eller digitala tjänster som skapar individanpassade och juridiskt korrekta framtidsfullmakter: 

 1. För det första är det viktigt att din framtidsfullmakt är giltig och kan verkställas i enlighet med lagstiftningen. Det finns många olika lagar och förordningar som kan påverka hur du formulerar och utfärdar din framtidsfullmakt. 
 2. För det andra är det viktigt att din framtidsfullmakt är formulerad på ett sätt som är lätt för andra att förstå.
 3. Slutligen kan det vara svårt att förutse alla tänkbara scenarier och sätta upp en fullmakt som täcker allt. Som förutser de möjligheter och utmaningar som kan uppstå.

Varför bör man inte använda mallar och färdiga blanketter för sin framtidsfullmakt?

På internet går det att både enkelt och snabbt leta upp en gratis mall eller blankett för framtidsfullmakt. Det kanske står att mallen är framtagen av en jurist, men det är ingen garanti för att den passar just dig eller reflekterar dina önskemål. Den juristen känner inte till din specifika situation. Det finns helt enkelt inga mallar för framtidsfullmakt som passar alla. Du måste själv ha juridisk kunskap för att kunna anpassa mallen till just din situation och dina önskemål.

De som lägger ut mallar och blanketter tar inget ansvar för:

 • Eventuella fel och brister. Det är inte säkert att mallen är uppdaterad efter senaste lagarna och förordningarna. Det kan innebära att din framtidsfullmakt inte är giltig och inte fullt ut skyddar dina intressen. 
 • Om du förstår innehållet. Det kan vara svårt att anpassa innehållet i mallen eller blanketten utan djupgående kunskap i ämnet. Det kan leda till att du inte får den hjälp du behöver.
 • Om något kan tolkas negativt för dig. Tänk på att när fullmakten ska användas kan du troligen inte förklara vad du menade när du skrev den.

Även om en gratis mall kan kännas lockande kan det vara värt att lägga en liten peng på att framtidsfullmakten blir rätt. Att fullmakten är giltig, tydlig och täcker alla de områden du vill att den ska gälla och att de du vill ska fatta beslut åt dig när du inte längre kan - faktiskt kan göra det. 

Idag finns lösningar både där du kan göra det själv i smarta digitala verktyg med juridisk korrekthet eller få hjälp av en jurist till fast pris.

Skriv en juridiskt korrekt framtidsfullmakt online

Du kan enkelt skriva en framtidsfullmakt själv med hjälp av vår onlinetjänst som är kvalitetssäkrad av jurister. Det är prisvärt och blir både korrekt och tryggt. Du guidas genom hela processen och svarar på olika frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Dina svar utgör sedan grunden för en framtidsfullmakt som är anpassad efter just dina specifika behov och din situation.

Som en extra trygghet identifierar du dig med Mobilt BankID när du skriver en framtidsfullmakt hos oss på Lexly. 

Du skriver enkelt en framtidsfullmakt till fast pris, 1 195 kr.

Så här skriver du själv framtidsfullmakt hos Lexly

 1. Först guidas du genom frågor om din situation och önskemål. Utifrån dina svar skapas en anpassad framtidsfullmakt just för dig.
 2. Identifiera dig med Mobilt BankID för extra trygghet.
 3. Betala i sista steget, enkelt med kort, via Swish eller faktura (30 dagars betaltid)
 4. Ladda ner framtidsfullmakten direkt eller hämta från Mina sidor på Lexly.se
 5. I det här steget erbjuder vi Trygghetskollen - ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att framtidsfullmakten du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
 6. Behöver du ändra något i framtidsfullmakten? Ingen fara. Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.

Att skriva framtidsfullmakten själv online hos Lexly tar 15 minuter. Snabbt, enkelt och säkert!

Vilka ärenden ska framtidsfullmakten gälla?

Du behöver fundera på om framtidsfullmakten ska gälla personliga och/eller ekonomiska ärenden. Om du vill att fullmaktshavaren ska kompenseras med ett arvode för jobbet personen gör åt dig. Och om den ska upphöra när du avlider. Eller om du vill att fullmakten även ska gälla efteråt för att fullmaktshavaren ska kunna avsluta pågående ärenden. 

Lagen reglerar också i sig själv några delar. Exempelvis har fullmaktshavaren rätt att ge gåvor och personliga presenter på högtidsdagar och födelsedagar. OBS att fullmaktshavaren inte kan ge presenter till sig själv om du inte anger det i fullmakten. 

Skriv framtidsfullmakt 

Nöjd kund-garanti på alla våra digitala tjänster

Det viktigaste för oss är att du som kund är nöjd. Därför har vi en Nöjd kund-garanti som innebär att du får pengarna tillbaka om vår onlinetjänst inte skulle motsvara dina förväntningar. Du behöver kontakta oss inom 14 dagar från det att du mottagit ditt dokument.

Låt en av Lexlys jurister hjälpa dig med framtidsfullmakten till fast pris

Självklart kan du även ta hjälp av en jurist som skriver framtidsfullmakten åt dig. Då har ni ett möte via telefon, video eller på våra kontor i Stockholm och Mölndal. Innan du bestämmer dig för att anlita en jurist, får du ett gratis inledande samtal för att kunna avgöra hur du vill gå vidare.

Boka tid med jurist