Regressavtal

Gemensamma bolån – detta är bra att veta

Ett par får hjälp att upprätta ett avtal

När du och din partner står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats

Om du och din partner köpt en bostad tillsammans och står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva ett skuldebrev. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket. Tänk på att ni även behöver ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla.

Har du och din partner lånat upp på er gemensamma bostad för den enes privata bruk?

Det kan handla om köp av exempelvis bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna. Här behöver ni teckna ett samboavtal alternativt äktenskapsförord tillsammans med ett regressavtal för att omfördela låneansvaret er emellan.

Står du på ett lån som någon annan nyttjar?

Om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar behöver du ett skuldebrev. Exempelvis om du tar ett lån hos banken för att hjälpa ditt barn att lösa dyra blancolån. Skuldebrevet fungerar som en trygghet och gör det tydligt vad ni kommit överens om, på så vis slipper ni oklarheter och onödiga konflikter.

Trygga dig som medlåntagare

Något få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna.

Med ett regressavtal kan ni reglera och tydliggöra hur ni sinsemellan ska ansvara för lånet. Om du skulle behöva betala tillbaka mer än vad ni kommit överens om kan du kräva tillbaka de pengarna med hjälp av regressavtalet.

Skriv avtal

Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Regressavtal

Här kan du enkelt skriva ett regressavtal online till fast pris. Du svarar på ett par frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas därefter ett juridiskt korrekt regressavtal som är skräddarsytt efter just din situation.

Läs mer om Regressavtal
Regressavtal skrivet av jurist till fast pris

3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte