Samboavtal

Så undviker du sambofällan

En kvinna och en man ligger i en säng och kramar varandra

Dyrare bostäder tillsammans med högre amorteringskrav och krav på högre kontantinsatser från banker tros bidra till att allt fler unga väljer att flytta ihop. En undersökning genomförd på uppdrag av Lexly visar samtidigt att flest samboförhållanden finns i åldrarna 30-35 år och bland dessa saknar drygt åtta av tio ett samboavtal. Här exempel på vanliga situationer som kan bli komplicerade utan avtal.

Ni står båda på kontraktet, men en av er har betalat mer i kontantinsats.

Då måste ni skriva både samboavtal och ett skuldebrev. Utan dessa avtal kommer värdet av bostaden delas lika mellan er, oavsett vem som betalat mest.

Du har betalat hela bostaden och står ensam på kontraktet.

Om bostaden införskaffats för gemensamt bruk kan värdet av den ändå komma att delas lika mellan er om ni saknar samboavtal. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat för bostaden. Samma princip gäller även för bohag.

Ni har belånat bostaden för den ena sambons privata bruk

Det kan exempelvis handla om ett bilköp eller startkapital till nya företaget. I denna situation bör ni upprätta både samboavtal och regressavtal, för att säkerställa att medlåntagaren inte behöver betala för den andres skulder.

Att tänka på för dig som är sambo

Molly Malm är familjerättsjurist och stöter ofta på unga sambor som saknar kunskap om vad som gäller rent juridiskt vid en separation.

- Jag har ofta kontakt med unga som vill ha hjälp, men de hör av sig när de redan bestämt sig för att separera och inte kommer överens kring bodelningen. Tyvärr saknar de allt som oftast samboavtal vilket gör det svårt att hitta en lösning som gör alla parter nöjda. Det är alltid bättre och betydligt mindre kostsamt att reglera vad som ska gälla vid en eventuell separation i början av sin relation istället för i slutet.

Läs mer om samboavtal i vår stora guide

Skriv samboavtal

Hos oss skriver du enkelt ett samboavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Samboavtal

Hos Lexly kan du enkelt skriva ett samboavtal själv online eller med hjälp av en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Alltid till fast pris. 

Läs mer om Samboavtal
Skriv online
695 kr
Prata med jurist
Boka här

695 kr

På 15 min skriver du ett juridiskt korrekt samboavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Samboavtal skrivet av jurist till fast pris 3490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte