Testamente

Skriva testamente med gratis mall

Gratis mall för testamente

Att använda en gratis mall för att skriva testamente kan kännas både smidigt och enkelt. Och dessutom gratis. Samtidigt är just din livssituation unik. För att kunna avgöra om en mallen för ett testamente passar just dig krävs juridiska kunskaper generellt och hur arvsordningen ser ut. Även om det känns enkelt finns alltså risk för att testamentet blir fel. "One size fits all" funkar inte inom juridiken.

Vad kan gå fel med en gratis mall?

På internet går det att både enkelt och snabbt leta upp en gratis mall för testamente. Det kanske står att mallen är framtagen av en jurist, men det är ingen garanti för att den passar just dig. Den juristen känner inte till din specifika situation. Det finns helt enkelt inga testamentemallar som passar alla. Du måste själv ha juridisk kunskap för att kunna anpassa mallen till just din situation och dina önskemål.

De som lägger ut mallarna tar inget ansvar för:

  • Om alla formkrav är uppfyllda och att testamentet är giltigt enligt lagen.
  • Om testamentet inte är korrekt kommer det att vara ogiltigt den dagen det behöver användas.
  • Att säkerställa att efterlevande ärver så mycket eller så lite som möjligt, efter dina önskemål.

Ha i åtanke också, att när ditt testamente ska läsas upp finns du inte längre med och kan förklara vad du menade. Därför det kan vara värt att lägga en lite peng på att säkerställa att det både är juridiskt korrekt och efter din vilja. Det kan underlätta mycket för arvingar och onödiga konflikter kan undvikas. 

Det finns lösningar med digitala verktyg som anpassar testamentet efter din situation och vilja och till ett lägre fast pris. Du kan också få hjälp av en jurist till fast pris.

Vad behöver jag veta innan jag skriver mitt testamente själv?

För att skriva ett testamente på egen hand är det viktigt att du har kunskap om arvsregler och testamentets formkrav. Du behöver också tänka igenom vilka tillgångar du vill fördela och till vilka personer eller organisationer. Det är också klokt att förbereda en lista över alla dina tillgångar och skulder. Slutligen bör du överväga att rådfråga en jurist för att säkerställa att testamentet blir juridiskt giltigt.

Vilka risker finns det med att skriva mitt testamente själv?

Om du skriver ditt testamente själv utan att ha tillräcklig kunskap om arvsregler och testamentets formkrav kan det leda till problem efter din död. Om testamentet inte följer formkraven kan det ogiltigförklaras, vilket innebär att dina önskemål kanske inte följs. 

Om testamentet är ogiltigt kan det också innebära att dina efterlevande måste genomgå en komplicerad och kostsam juridisk process för att fördela dina tillgångar.

Är testamentet otydligt formulerat kan det bidra till konflikter och osämja mellan arvtagarna. Därför rekommenderas det att du överväger att rådfråga en jurist innan du skriver ditt testamente själv.

Skriv ett juridiskt korrekt testamente on­li­ne

Du kan enkelt skriva ett testamente själv med hjälp av vår onlinetjänst som är kvalitetssäkrad av jurister. Du guidas genom hela processen och svarar på olika frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Dina svar utgör sedan grunden för ett testamente som är anpassat efter just dina förutsättningar, din situation och dina önskemål.

Du skriver enkelt ett testamente till fast pris hos Lexly för endast 1 695 kr.

Så här skriver du själv testamente hos Lexly

  1. Först guidas du genom frågor om din situation och önskemål. Utifrån dina svar skapas ett anpassat testamente just för dig.
  2. Betala i sista steget, enkelt med kort, via Swish eller faktura (30 dagars betaltid)
  3. Ladda ner testamentet direkt eller hämta från Mina sidor på Lexly.se
  4. I det här steget erbjuder vi Trygghetskollen - ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att testamentet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
  5. Behöver du ändra något i testamentet har du alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.

Att skriva testamentet själv online hos Lexly tar 15 minuter. Snabbt, enkelt och säkert!

Vad ska finnas med i ett testamente?

Du som skriver ett testamente kallas testator och du väljer själv hur din egendom ska fördelas, så länge formkrav är uppfyllda. Du kan exempelvis välja att testamentera delar av dina tillgångar till en organisation. Du kan också välja att vara väldigt specifik i ditt testamente och ange vem som ska ärva ditt företag, en fastighet, sommarhuset, värdepapper mm. 

Tänk också på om det finns tillgångar som du önskar vara enskild egendom. Dvs om en arvinge som gifter sig och skiljer sig ska kunna behålla hela arvet i en skilsmässa utan att behöva dela det. 

Det finns regler. Du kan exempelvis inte göra dina barn arvlösa. Men du kan alltid testamentera hälften till en annan mottagare.   

Skriv testamente nu

Nöjd kund-garanti på alla våra digitala tjänster

Det viktigaste för oss är att du som kund är nöjd. Därför har vi en Nöjd kund-garanti som innebär att du får pengarna tillbaka om vår onlinetjänst inte skulle motsvara dina förväntningar. Du behöver kontakta oss inom 14 dagar från det att du mottagit ditt dokument.

Låt Lexlys jurist hjälpa dig med testamentet till fast pris

Självklart kan du även ta hjälp av en jurist som skriver testamentet åt dig. Då har ni ett möte via telefon, video eller på våra kontor i Stockholm eller Mölndal. Innan du bestämmer dig för att anlita en jurist, får du ett gratis inledande samtal för att kunna avgöra hur du vill gå vidare.

Boka tid med jurist här