Testamente

Undvik bråk vid arv och testamente – juristens bästa tips

Par som kramar om varandra

Du behöver inte skriva testamente och kan istället låta ärvdabalken, lagen som bestämmer vem som ska ärva vad, ha sin gång. Men vill du själv bestämma vad som ska hända med ditt arv och minska risken för tvister och konflikter mellan arvingarna, så är testamente ett måste. Att skriva testamente är för många förknippat med motvilja och ångest, men det behöver inte vara så svårt. 

En jurist på Lexly, hjälper personer som vill skriva testamente på rätt sätt. Juristen råder alla att börja med att ta reda på hur arvet fördelas enligt lag, det kan ju vara så att man är nöjd med det. Men nästan alltid finns det saker att justera och då är det bra att bolla detta med en jurist.

- Jag brukar börja med att fråga personen i fråga hur han eller hon vill ha det och sedan kan jag svara på om det är möjligt eller inte. Man börjar med att tänka fritt: ”det här är det optimala för mig”, säger juristen.

Vad händer om man inte skrivit testamente?

- Om det inte finns något testamente så träder ärvdabalken in och gäller. Är man gift och har gemensamma barn så ärver först den efterlevande och sedan barnen. Har man barn sedan tidigare relationer så ärver de barnen direkt och är man ensamstående utan barn så ärver föräldrar i första hand och syskon i andra hand, berättar juristen.

Juristen berättar om ett extra infekterat ärende som hon varit med om.

- En man hade ansökt om skilsmässa. Fyra dagar innan han ansökte så fick han ett arv från sina föräldrar. Inget testamente fanns så det gjorde att frun, som några dagar senare skulle bli ex-fru, hade rätt till halva arvet. Det var ganska mycket pengar som det rörde sig om och det blev väldigt bittert för honom. En sådan sak kan man som förälder undvika om man skriver ett testamente som preciserar att barnens arv ska vara enskild egendom, säger juristen.

Problem när testamentet skrivs fel – eller inte uppdateras

Det är viktigt att ha ett testamente för att allt ska bli som man tänkt, men det finns fallgropar som kan leda till konflikter. Ett otydligt testamente med tvetydiga instruktioner eller rena felaktigheter kommer nästan garanterat leda till diskussioner och i värsta fall tvister.

Även ett ouppdaterat testamente kan skapa bekymmer. Relationer kan förändras, personer och värdefulla föremål kan tillkomma och inte minst förändras du själv och vad du tycker är viktigt i livet.

Juristen resonerar vidare:

- Barnen kanske har träffat en respektive som du för allt i världen inte vill ska få en del av arvet. Det kan också handla om ett barn som inte skött sig, som inte varit närvarande. Eller så är man lite äldre och lever ihop som sambos och kanske har särkullbarn, då vill man skydda arvet från vissa personer.

Det kan därför vara en bra idé att se över sitt testamente över tid.

- Ett testamente handlar i grunden om att känna efter hur man vill ha det efter sin död. Det kan kännas som mycket administration och juridiska termer, men med rätt hjälp är det ofta en nyttig och givande process.

Kan ett testamente bestå av bara en liten detalj?

- Ja, man kan skriva i testamentet att allt ska ske enligt ärvdabalken, alltså standardlagen för vem som ska ärva vad, förutom en detalj som du själv vill styra över. Det kan vara till exempel ett specifikt föremål, en fastighet, en summa till välgörenhet eller liknande, säger juristen.

Myten stämmer: Testamentet på servetten gäller

Visst är det spännande med historier om bortglömda testamenten som hittats i en byrålåda i form av en handskriven lapp eller kanske till och med i läppstift på en servett. Men kan en sådan lapp verkligen räknas som ett juridiskt bindande dokument? Ja, säger juristen.

- Bara det är daterat, undertecknat av den som skriver och bevittnat av två personer som inte är släkt eller arvingar så är formatet valfritt.

Hur var det nu med exemplet i början av texten med sambon som skulle ärva allt, var det verkligen giltigt?

- Det var en kund till mig som skrivit så i testamentet: ”Min sambo ska ärva allt, mina föräldrar och syskon ska inte ha ett skit!”. Det var daterat, undertecknat och två oberoende vittnen hade skrivit på. Inte som jag hade formulerat det, men korrekt ändå!

Det här ska finnas i ett korrekt testamente

För att vara giltigt måste testamentet vara daterat, undertecknat av den som skriver och bevittnat av två personer som inte är släkt eller arvingar.

Testamentet måste förvaras i fysisk form på ett säkert ställe, gärna ett kassaskåp och bankfack. Alternativet är att välja en extern tjänst där Sveriges Begravningsbyråers Förbund är ett exempel.

Skriv testamente

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar

Enskilt Testamente

Alla borde ha ett testamente - oavsett situation. Skriv själv testamentet genom Lexlys smidiga digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Båda tjänsterna kan köpas till fast pris. Tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Enskilt Testamente
Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
0 kr

1695 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Testamente skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte