Hur du själv kan påverka vem som ska få ditt arv
Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen och det finns faktiskt mycket som du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.
Dina barn har alltid rätt till sin laglott, vilken utgör halva ditt arv. Är du exempelvis sambo med två barn kan du testamentera 50 procent av dina tillgångar till sambon och låta resterande 50 procent gå till barnen.
Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar.
Sambor ärver inte varandra
Enligt lag ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv.
Om din sambo går bort är det hans eller hennes föräldrar som ärver, finns inte de kvar i livet ärver din sambos syskon. Det innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar eller med din svåger/svägerska. Om din sambo hade barn går arvet istället direkt till dem. Vill du och din sambo ärva varandra måste ni skriva testamente.
Gifta ärver alltid varandra - eller?
Gifta par ärver i många fall varandra fullt ut eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn. Undantaget är när det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Särkullbarn har rätt att få ut arvet efter sin förälder genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, vilket kan komplicera många situationer. Om barnen är minderåriga kan till exempel den efterlevande partnern bli tvungen att köpa den avlidnes del i den gemensamt införskaffade bostaden av barnen.
Vi rekommenderar alla par som har särkullbarn att skriva testamente - det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som ni tänkt er. För att fullt ut trygga både din partner och era barn, behöver testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring. Med en livförsäkring som ett komplement till ditt testamente kan du säkerställa att din partner har råd att bo kvar i ert gemensamma hem, samtidigt som dina barn får ut det arv de har rätt till enligt lag.
Par som ligger i skilsmässa ärver inte varandra.
Arvsklasserna
- Första arvsklassen - Här ingår bröstarvingarna, som är barn eller barnbarn till den avlidne.
- Andra arvsklassen - Föräldrar och syskon. Arvingar i den här klassen ärver endast om den avlidne saknar bröstarvingar. Om en arvinge i någon av dessa arvsklasser inte lever, övergår arvet till dennes barn eller barnbarn. Detta kallas istadarätt - någon träder in i någons ställe.
- Tredje arvsklassen - Här hittar man mor- och farföräldrar och deras barn: fastrar, farbröder, morbröder och mostrar till den avlidne. Dessa ärver endast om det saknas arvingar i första och andra arvsklassen. Kvarlåtenskapen delas först upp mellan mor- och farföräldrarna (en fjärdedel var). Om någon av dessa är avlidna, ärver dennes barn fjärdedelen.
I vår stora guide om arv och testamente får du svar på fler frågor.
Detta gäller för ensamstående
Om du är ensamstående ärver i första hand dina barn. Har du inga barn eller barnbarn ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.
Om du har barn men vill att någon mer ska få del av ditt arv behöver du skriva testamente, eftersom barnet har rätt till en viss del av ditt arv kan du dock inte testamentera bort allt till någon annan. Du kanske också vill att ditt barns arv bara ska gå till henne eller honom och inte delas med en make/maka. Då finns möjligheten att skriva att arvet ska vara barnets enskilda egendom.
Har du inga barn kan du i ett testamente helt bestämma hur ditt arv ska fördelas mellan exempelvis dina föräldrar, syskon, syskonbarn eller någon annan som står dig nära.
Se till att skriva ett testamente
Hos oss skriver du enkelt ditt testamente i vårt digitala verktyg till fast pris. Tjänsten är kvalitetssäkrad av våra jurister. Du kan också ta hjälp av en jurist hos oss som skriver testamentet åt dig. Träffa juristen över telefon eller video alternativt på våra kontor i Stockholm eller Mölndal.
Om du väljer att skapa testamentet online får du svara på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett testamente som är anpassat efter just dig och dina behov. Du kan ladda ner testamentet direkt och det sparas även på Mina sidor.
Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka juridiska dokument du kan vara i behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.