Erbjudande! 50% rabatt på samboavtal och äktenskapsförord online. Gäller t.o.m. 15/2 med rabattkod Valentine50.

En man pussar kvinnan på kinden medan de står på en strand

Vikten av ett korrekt testamente

Ett testamente måste uppfylla vissa formkrav för att vara giltigt

Man ska vara medveten om att ett testamente är ett juridiskt avtal. Testamentets innehåll måste helt enkelt överensstämma med de lagar och regler som finns.

Det är bra att veta vad det är för skillnad på fri förfoganderätt och full äganderätt, vad arvslott och laglott innebär, samt att man i ett testamente kan skydda sina anhöriga genom att göra deras arv till enskild egendom.

– Är man osäker rekommenderar vi att man tar hjälp, säger Helena Koos som är jurist hos oss på Lexly. Hon ser alltför ofta testamenten som är otydligt formulerade eller inte uppfyller de formkrav som krävs för att vara giltiga.

Bevittning

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Du får inte vara släkt med vittnena och de får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, men de behöver inte känna till innehållet i testamentet.

En levande handling

Tänk på att testamentet är en levande handling som behöver uppdateras när familjesituationen förändras. Ingenting är ristat i sten, du kan närsomhelst ändra dig och skriva ett nytt testamente. Du kan även göra tillägg i ett befintligt testamente, men för tydlighetens skull är det ofta bäst att riva det gamla och skriva ett nytt om det handlar om större ändringar. På så vis undviker man i möjligaste mån att det uppstår en kollision mellan det nya och det gamla testamentet.

Vill du veta mer om testamente och arv? Läs vår stora guide!

Hur förvarar jag mitt testamente?

Om testamentet förvaras i hemmet finns risk att det kommer bort eller inte kommer fram i tid vid dödsfall. Ett testamente är bara giltigt i original. Hittas endast en kopia av testamentet är det inte säkert att det kan användas.

Det finns flera företag och aktörer som erbjuder förvaring av testamenten. Vi på Lexly samarbetar med Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) som förvarar och bevakar viktiga dokument. Testamentet bevakas per automatik mot Skatteverket och skickas till dödsboet, jurist eller annan behörig mottagare, vid dödsfall.

Oavsett om du skrivit ditt testamente hos oss på Lexly eller inte, hjälper vi dig att få testamentet förvarat på ett tryggt och säkert sätt. Du betalar en engångskostnad om 1 995 kr för livslång förvaring, och i priset ingår automatisk bevakning som säkerställer att testamentet kommer fram vid dödsfall.

Skriver du ditt testamente online hos oss finns förvaring av testamente som en tilläggstjänst i kassan.

Läs mer och beställ förvaring här

Skriv testamente

Hos oss skriver du enkelt ditt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.

Relaterade artiklar