Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Bodelning - Under äktenskap

  • Som gifta kan man upprätta ett bodelningsavtal.
  • Detta för att exempelvis kunna flytta tillgångar eller ägarandelar i bostaden till den andra parten eller trygga den ena maken om den andra ska starta ett företag.
  • Kom ihåg att en anmälan ska göras till Skatteverket och att bodelningsavtalet ska skickas in för registrering.

Skriv online
1795 kr
Prata med jurist
Boka här

1795 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt bodelningsavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - under äktenskap skrivet av jurist från 9490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte

Kostnadsfri trygghetskoll

När du skriver ditt avtal online erbjuder vi en kostnadsfri Trygghetskoll. Efter skrivet avtal kan du enkelt boka ett samtal direkt på bekräftelsesidan. I samtalet går vi igenom och säkerställer att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.

 

Varför bodelningsavtal - Under äktenskap?

Ett bodelningsavtal kan skrivas för att flytta över tillgångar eller ägarandelar i bostaden till den andra parten. Det kan också göras för att trygga den ena maken om den andra ska starta ett företag, vilket kan vara riskfyllt då maken annars kan bli skuldsatt för företagets räkning. Om bodelning ska göras under pågående äktenskap ska först en anmälan om bodelningen göras till Skatteverket. Själva bodelningsavtalet behöver dock inte skickas in för registrering.

Så här fungerar det

  • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
  • Betala via kort eller faktura.
  • Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
  • Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
  • Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
  • Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.

Vanliga frågor

Vad är en bodelning?

Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa. Men vad många inte tänker på är att det, ur flera aspekter, är viktigt även för sambor. Vid en separation sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.

Vad ska tas med i bodelningen?

Det är endast samboegendom och eventuella skulder kopplade till samboegendomen som kan tas upp i bodelningsavtalet. Som samboegendom räknas permanentbostad och bohag (möbler, husgeråd, elektronikprylar mm) som köpts för gemensam användning under tiden ni varit tillsammans. Sådant ni ägt sedan tidigare räknas inte som samboegendom och får behållas av var och en. Vid bodelning delas samboegendomens värde (sedan avdrag gjorts för eventuella skulder) lika mellan dig och din partner. Sambolagen tar inte hänsyn till vem som faktiskt äger eller har finansierat den gemensamma bostaden eller bohaget.

Vad är risken med att inte upprätta ett bodelningsavtal?

Det innebär bland annat att ni inte avslutat era ekonomiska mellanhavanden och att det finns risk att banken inte godkänner att ni var för sig upptar nya lån för att t.ex. skaffa ny bostad. Dessutom kvarstår rätten att begära bodelning ett år från det att ni flyttade isär. Det är med andra ord mycket viktigt att ni får bodelningsavtalet gjort!

Par som håller om varandra i soffa

Lexlys stora guide om bodelning och bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal används i samband med skilsmässa och separation. Men det är också ett dokument som kan skrivas mellan gifta par för att flytta tillgångar eller exempelvis skydda ett företag. Hos Lexly kan du antingen använda vårt digitala verktyg och skriva ett bodelningsavtal själv till fast pris eller ta hjälp av våra jurister. Första mötet är gratis. 

Läs mer om bodelningsavtal i vår stora guide

500 000 användare har redan fått hjälp

Bodelning - Under äktenskap

Skriv själv enkelt ett bodelningsavtal i vårt digitala verktyg till fast pris. Du guidas genom frågor och ett individanpassat dokument skapas. Juridiskt korrekt. Tjänsten är kvalitetssäkrad av våra jurister. Eller ta hjälp av en jurist som gör jobbet åt er. Första mötet är gratis . 

Skriv online
1795 kr
Prata med jurist
Boka här

1795 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt bodelningsavtal

Skriv online
Du betalar i sista steget

Bodelningsavtal - under äktenskap skrivet av jurist från 9490 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte