Just nu! Säker förvaring av dina viktiga dokument och avtal för endast 1 495 kr t.o.m. 15/7. Använd kod: lexlyforvaring i kassan.

Enskilt testamente

 • Genom att skriva ett testamente kan du bestämma vem eller vilka som ska ärva dig. Utan testamente fördelas ditt arv enligt arvsordningen.
 • Underlätta för dina anhöriga och undvik onödiga konflikter och oklarheter.
 • Tänk också på att testamentet måste bevittnas för att vara giltigt.
 • Skriv enkelt själv online eller få hjälp av våra erfarna jurister. Första mötet är kostnadsfritt.
 • Om du och din partner har likadana önskemål om att ärva varandra kan ni göra ett gemensamt testamente istället för varsitt här.

Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
Boka här

1695 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Testamente skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte

Bestäm hur arvet ska fördelas

Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.

Enligt svensk lag har dina barn dock alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott, vilken utgör halva ditt arv.

Är du exempelvis sambo med två barn kan du testamentera 50 procent av dina tillgångar till sambon och låta resterande 50 procent gå till barnen.


Tänk på det här när du skriver ditt testamente

Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.

Sambor ärver inte varandra

Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om ni inte har barn går arvet till den avlidnes föräldrar, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar. Har ni barn är det däremot de som ärver. Som sambo har du endast rätt till halva värdet av all samboegendom, det vill säga bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Arvet efter din sambo fördelas därefter enligt arvsförordningen om inget testamente är skrivet.

Sambo utan barn

Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar.

Ensamstående

Om du är ensamstående ärver i första hand dina barn. Har du inga barn eller barnbarn ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

Vanliga frågor till våra jurister

Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen. Det finns faktiskt mycket du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.

Fler undrar också om varför ett testamente behövs? Oavsett om du är singel, sambo, gift, omgift, har barn, bonusbarn, särkullbarn eller barnbarn, så finns oftast en anledning att skriva ett testamente. Ett testamente skapar trygghet och förutsägbarhet och gör att saker och ting blir som du tänkt dig.

Läs mer om testamente i vår stora guide

 

Informationen på denna sida är kvalitetssäkrad den 23-04-14, av Ida Ekman, jurist på Lexly. 

Så här fungerar det

 • Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett individanpassat testamente
 • Testa gratis - du betalar först i sista steget med kort eller faktura (14 dgr)
 • Beställ enkelt livslång förvaring av ditt testamente, som en tilläggstjänst i kassan
 • Ladda ned ditt färdiga testamente direkt eller hämta på Mina sidor
 • Extra service - Boka en gratis trygghetskoll för att säkerställa att testamentet avser det du tänkt dig
 • 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt om du behöver göra en justering i ditt testamente
 • Nöjd kund-garanti på våra digitala tjänster. Pengarna tillbaka om du inte är nöjd!

Vanliga frågor

Hur förvarar jag testamentet bäst?

Att förvara testamentet på en säker plats är en självklarhet, men har du tänkt på att det är lika viktigt att det faktiskt kommer fram den dagen det behövs? Läs mer här om hur du kan säkra en livslång och säker förvaring av ditt testamente.

När du skriver ditt testamente online hos oss får du förvaringstjänsten för endast 1 495 kr (ordinarie pris 1 995 kr), ange rabattkod forvaringtestamente i kassan. Du lägger enkelt till förvaring direkt i kassan. 

Vilka formkrav behöver uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt?

Genom att skriva ett testamente kan oklarheter och arvstvister undvikas i framtiden, men tänk på att det är viktigt att testamentet är tydligt och korrekt. Testamentets innehåll måste helt enkelt överensstämma med de lagar och regler som finns. 

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Vittnena ska vara minst 15 år och ni får inte vara släkt. De får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, de behöver veta att det är ditt testamente som signeras men de behöver inte ta del av innehållet i testamentet.

Tänk på att testamentet är en levande handling som behöver uppdateras när familjesituationen förändras. Ingenting är ristat i sten, du kan närsomhelst ändra dig och skriva ett nytt testamente. Du kan även göra tillägg i ett befintligt testamente, men för tydlighetens skull är det ofta bäst att riva det gamla och skriva ett nytt om det handlar om större ändringar. På så vis undviker man i möjligaste mån att det uppstår en kollision mellan det nya och det gamla testamentet.

I vår stora guide kan du läsa mer om testamente

 

Vad gäller om man har särkullbarn?

För gifta par som har särkullbarn finns det särskilda regler beträffande arv som är bra att ha koll på. Särkullbarn har nämligen rätt att få ut hela sitt arv direkt när en förälder gått bort om det inte finns testamente, till skillnad från gemensamma barn som får vänta tills båda föräldrarna har gått bort. Om du och din partner vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente. Tänk på att testamentet kan behöva kompletteras med en livförsäkring för att fullt ut trygga både din partner och dina barn.

Enligt svensk lag har dina barn alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott. Särkullbarn har alltid rätt att kräva sin laglott direkt vid sin förälders bortgång, till skillnad från gemensamma barn som ärver först när båda föräldrarna gått bort.

Ett barns laglott kan man aldrig med bindande verkan testamentera bort. Särkullbarnet kan däremot välja att avstå från laglotten till förmån för den efterlevande maken eller makan. Om detta görs har barnet i regel rätt att kräva ut sitt arv när också den andra föräldern har gått bort.

I ditt testamente har du möjlighet att skriva in ett önskemål om att barnen ska avstå från att kräva ut laglotten för att skydda din efterlevande partner. För att tydligare visa din önskan kan du exempelvis bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot denna önskan och ändå kräver ut sin laglott direkt. Då får barnet endast laglotten och inget mer.

För sambor är det bra att veta att det i arvssammanhang inte är någon skillnad på om ni har särkullbarn eller gemensamma barn, sambor ärver inte varandra enligt lag.

500 000 användare har redan fått hjälp

Enskilt Testamente

Alla borde ha ett testamente - oavsett situation. Skriv själv testamentet genom Lexlys smidiga digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Båda tjänsterna kan köpas till fast pris. Tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
Boka här

1695 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Testamente skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte