Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Samboavtal

Samboavtal - arv och testamente

Personer som håller hand på en strand

Samboegendom eller ej?

Om den gemensamma bostaden införskaffades av den avlidne innan ett samboförhållande med den efterlevande sambon blev aktuellt, anses den inte utgöra en del av samboegendomen. Samboegendom utgörs nämligen endast av den bostad samt det bohag som införskaffats i syfte att nyttjas gemensamt.

Skydda efterlevande sambo

Detta kan t.ex. innebära att den efterlevande sambon måste lösa ut barnen, och kanske inte har råd att bo kvar i den gemensamma bostaden. Ett sätt att undvika detta är att skriva ett testamente och ge efterlevande sambo fri förfoganderätt över bostaden. Denne har då rätt att nyttja den. Däremot får den efterlevande sambon i sin tur inte ge eller testamentera bort för stor andel av bostaden: en tillräckligt stor del av bostaden, motsvarande arvtagarnas andel, ska finnas kvar och tillfalla arvingarna till den avlidna sambon när den efterlevande sambon går bort.

Viktigt att skriva testamente

Det är mycket viktigt att veta att arv mellan sambor endast kan regleras via ett testamente. Det går alltså inte att ge efterlevande sambo rätt till arv i ett samboavtal.

Du hittar fler frågor och svar i vår stora guide om Samboavtal.

Relaterade artiklar

Enskilt Testamente

Alla borde ha ett testamente - oavsett situation. Skriv själv testamentet genom Lexlys smidiga digitala verktyg eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Båda tjänsterna kan köpas till fast pris. Tryggt, säkert och juridiskt korrekt. 

Läs mer om Enskilt Testamente
Skriv online
1695 kr
Prata med jurist
0 kr

1695 kr

På 20 min skriver du själv ett juridiskt korrekt testamente

Skriv online
Du betalar i sista steget

Testamente skrivet av jurist till fast pris 5990 kr

Gratis första möte med jurist via telefon eller video. Inget köpkrav.

Boka gratis möte