Just nu! Dokumentförvaring för endast 1 495 kr, med rabattkod lexlyförvaring. Gäller t.o.m 18/12 2022.

Skuldebrev - Säkra din betalning när du lånar ut pengar

Löpande eller enkelt skuldebrev

Ett löpande skuldebrev är lättare att sälja vidare än ett enkelt skuldebrev. Anledningen till det är för att ett enkelt skuldebrev är ställt till en viss person och att det inte finns någon möjlighet för långivaren att ge bort eller sälja rätten att kräva ut pengar från personen som lånat. Det går att sälja/ge bort ett enkelt skuldebrev men då ska den som lånat pengar underrättas om detta. Det krävs att den nya personen som fått/köpt skuldebrevet kan visa ett kvitto på att denne fått/köpt detta för att han ska kunna kräva betalning i enlighet med skuldebrevet. Ett löpande skuldebrev kan antingen säljas eller ges bort till vem som helst.

Det finns två typer av löpande skuldebrev, innehavarskuldebrev eller orderskuldebrev. Har man ett innehavarskuldebrev kan den som har skuldebrevet i sin hand kräva betalning av låntagaren, inget mer krävs att visa från den som har skuldebrevet. Har man ett orderskuldebrev krävs av en som har skuldebrevet att den kan visa ett kvitto på att denne fått/köpt skuldebrevet av den som hade det innan.

Betalning och ränta

Varje gång en betalning sker bör detta antecknas på skuldebrevet. På så sätt minskar risken för att låntagaren ska kunna krävas på samma belopp ännu en gång i de fall skuldebrevet säljs eller ges bort till någon annan än den ursprunlige långivaren.

Vanligtvis brukar ränta på skulden utgå. Parterna har möjlighet att själva välja hur hög en eventuell ränta ska vara. Om låntagaren skulle vara sen med betalningen har långivaren rätt att få ut dröjsmålsränta för den tid som går från dagen då skulden skulle ha betalats till dess att skulden betalas. Detta gäller bara om det finns bestämt i skuldebrevet.

Varför inte mallar?

Mallar som finns spridda på internet är bara ett exempel på skuldebrev. Du kan aldrig vara säker på att mallen avser just ditt förhållande. Till skillnad från vår tjänst, ansvarar de som lägger ut mallar på internet inte för eventuella fel och brister, eller konsekvenserna av eventuella fel och brister i mallarna.

Gå till vår guide om skuldebrev för att lära dig mer!

Skriv skuldebrev

Hos oss kan du enkelt skriva ett skuldebrev online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon. 

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Har du frågor angående ditt avtal? Ring och prata med våra jurister på telefon 0771 - 24 00 24

Relaterade artiklar