Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Aktuellt

Gåvor till anställda - vad gäller?

En flicka håller i en julklapp

Ska personalen skatta för gåvorna?

Huvudregeln för gåvor till anställda är att de är skattepliktiga, men håller du värdet av en gåva inom en viss gräns är den skattefri. Gränsen för en julgåva går till exempel vid 500 kronor. I år har du även möjlighet att ge dina anställda gåvor för 2 000 kronor extra skattefritt.

Vad klassas som en julgåva?

En julgåva får alltså ha ett marknadsvärde - inköpspris inklusive moms - på 500 kronor utan att den anställde behöver skatta för den. Kostnader för inköp, till exempel transport, ska inte räknas in i den summan. För att en gåva ska klassas som julgåva, och därmed skattebefrias, ska alla eller en större grupp anställda få samma gåva. Om julgåvans värde är högre än 500 kronor ska de anställda förmånsbeskattas för hela gåvans värde. Den här regeln gäller även för konsulter som arbetar för ditt företag.

När företaget jubilerar

Värdet på en jubileumsgåva får inte vara högre än 1 500 kronor inklusive moms. Det ställs även andra krav på en jubileumsgåva: den kan bara ges i samband med att ett företag har 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Gåvan får tidigast ges när företaget firar 25 år. Det är också det antal år som måste gå mellan varje jubileum för att du ska kunna ge de anställda skattefria jubileumsgåvor.

Fira jämnt och avtacka

Du får ge en anställd en minnesgåva under följande villkor: vid jämna födelsedagar (50 år och uppåt), om en anställd varit anställd i minst 20 år eller när en anställd slutar på företaget. Förutom det ska den anställde ha jobbat på företaget i minst sex år sammanlagt. Värdet på en minnesgåva får inte vara högre än 15 000 kronor inklusive moms. Du kan heller inte ge en anställd en minnesgåva mer än två gånger: när anställningen upphör samt vid ett tillfälle innan dess.

Presentkort och pengar

För att ett presentkort ska räknas som en skattefri gåva ska det inte kunna bytas mot pengar. Alla övriga presentkort och pengagåvor är den anställda skyldig att skatta för.

Gåvor till ideell verksamhet

Det kan hända att någon anställd avstår från sin julgåva och istället vill att företaget skänker motsvarande belopp till någon ideell verksamhet. I detta fall ska den anställde skatta för beloppet som om det vore en lön. Detta beror på att gåvor till ideella verksamheter likställs med kontanter: i princip att den anställde fått samma summa i pengar och sedan själv skänkt dessa till en organisation. Som arbetsgivare kan du själv besluta dig för att skänka pengar till en ideell organisation istället för att ge dina anställda en julgåva. Du får dock inte göra avdrag för den summan.

Coronagåvan - en tillfällig skattebefriad gåva

Under hela 2021 får du ge skattefria gåvor till dina anställda till ett sammanlagt värde av 2 000 kronor. Som vid andra gåvor gäller att gåvan inte får ges i form av pengar. Den här skattefria summan är utöver de andra skattefria gåvor som nämnts här ovan. Du kan kombinera den här summan med en julgåva och då nå upp till ett totalt värde av den gåvan på 2 500 kronor skattefritt.

Juridisk rådgivning

Vi erbjuder juridisk rådgivning inom arbetsrätt via telefon- eller videomöte. Boka enkelt in ett första kostnadsfritt samtal. Om du har frågor eller vill veta mer är du varmt välkommen att ringa oss på telefon 0771-24 00 24.

Relaterade artiklar