Just nu! 30% rabatt på alla avtal online t.o.m. 31/5 2024. Använd kod: MAJ30 i kassan.

Aktuellt

Vad du behöver veta gällande gåvor till anställda

Två personer tittar på en dator

Principen för gåvor till anställda är att de ska beskattas. Du kan undvika det genom att köpa julgåvor till ett värde av max 500 kronor. En julgåva som har ett högre värde innebär att den anställde förmånsbeskattas och ditt företag inte får dra av momsen. Dessutom måste företaget betala sociala avgifter.

Det här är en julgåva

Marknadsvärdet (inköpspris+moms) på en julgåva får vara högst 500 kronor för att de anställda ska slippa betala skatt för den och att den ska vara avdragsgill för företaget. Inköpskostnader som leverans eller transport räknas inte in. Ett högre värde innebär att de anställda förmånsbeskattas. Ett annat kriterium som måste vara uppfyllt är att alla anställda på företaget eller en större grupp får samma gåva. Samma regler gäller också för konsulter du anlitat.

Andra gåvor till anställda

Det finns fler tillfällen då en arbetsgivare vill ge en gåva. Vid ett företagsjubileum får värdet på gåvan vara högst 1 500 kronor inklusive moms. Det finns även andra krav som måste uppfyllas när det gäller jubileumsgåvor.

Den får ges

  •   vid 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum
  •   tidigast när företaget firar 25 år
  •   med 25 års mellanrum.

Födelsedagar och avtackningar

Ett företag får även ge minnesgåvor vid några speciella tillfällen:

  •   en anställd som fyller jämnt (50 år eller mer)
  •   en anställd varit anställd i minst 20 år
  •   en anställd slutar på företaget och arbetat där i totalt minst sex år.


En minnesgåva kan ha ett marknadsvärde på upp till 15 000 kronor inklusive moms för att den anställde ska slippa förmånsbeskattning.

En anställd får bara ges minnesgåvor vid två tillfällen: vid jubileum eller födelsedag samt när anställningen upphör.

Alkohol som minnesgåva

I samband med födelsedagar och avtackningar är vin och sprit skattefria om villkoren för minnesgåvor är uppfyllda. 

Presentkort

En gåva som de flesta uppskattar är presentkort. Det ska inte kunna bytas mot pengar. I annat fall, eller om gåvan består av pengar, ska de anställda betala skatt.

Gåva till välgörenhet

Om en anställd ber att du skänker julgåvepengarna till någon ideell verksamhet, ska den anställde skatta för detta som om det vore en lön. Gåvor till ideella verksamheter räknas nämligen som kontanter: den anställde hade kunnat få summan och själv skänkt bort dem till organisationen.

Kanske brinner du som arbetsgivare för någon särskild ideell verksamhet? Då kan du välja att skänka en summa till den organisationen i stället för att köpa julgåvor till de anställda. Du får då inte göra avdrag för den summan.

Juridisk rådgivning

Vi erbjuder juridisk rådgivning inom arbetsrätt via telefon- eller videomöte. Boka enkelt in ett första kostnadsfritt samtal. Om du har frågor eller vill veta mer är du varmt välkommen att ringa oss på telefon 0771-24 00 24.

Relaterade artiklar