I undersökningen genomförd av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar framkommer det att 27 % av Sveriges företagare inte vet eller ens har funderat över vad som kommer hända med företaget vid ett eventuellt dödsfall. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, vill få fler att tänka till om framtiden då man fortfarande har chans att påverka.
- Vi människor vet oftast vad som är rätt att göra men fattar inte alltid genomtänkta och rationella beslut. Svåra saker, som att diskutera vad som händer om man själv eller någon nära går bort, skjuts ofta upp - det är något man tänker att man ska ta tag i längre fram, förklarar Trifa.
Att försäkra fastigheter eller bilar är det få som skulle skjuta på framtiden. Men många gånger glömmer människor bort att försäkra sig själva, sin kompanjon eller sin familj. Så hur skyddar man bäst företaget och de som står en nära?
- De flesta, företagare eller inte tänker oftast på att ha ett långsiktigt sparande vilket är jättebra. Men man ska komma ihåg att sparande handlar om så mycket mer än att bara spara ihop en säck med pengar inför framtiden. Det handlar om att skapa en ekonomisk trygghet var man än är i livet om något oförutsett händer. På en livstid hinner det hända en hel del både inom den egna familjen men också i samhället, säger Trifa, då gäller det att vara förberedd.
Som företagare finns det ofta fler som påverkas av företagets överlevnad än en enskild individ. Kompanjonen, eventuella anställda, leverantörer och samarbetspartners och inte minst familjemedlemmar. Att fundera kring vad som händer vid dödsfall, eventuell skilsmässa eller en långtidssjukskrivning borde alla företagare ta sig tid till. Enligt Trifa är bästa sättet att försöka avdramatisera dessa svåra ämnen och försöka tänka utifrån vad man själv önskar hända, om något oförutsett skulle ske.
- Det är en ren kärlekshandling i mina ögon att skapa de bästa förutsättningar för de som står en nära, oavsett om det är kompanjonen som ska fortsätta driva företaget eller partnern som varit med hela vägen, och kanske tagit ett större lass hemma, längs företagets uppbyggnad. Behöver man stöd och råd kring hur man ska tänka finns det experter att ta hjälp av.
Trifas bästa tips: Så tar du tag i att diskutera framtiden för företaget - och dig själv:
“Avsätt en fredagskväll, ordna en god middag och korka upp en flaska vin. Lek “Morden i Midsomer” där ni går igenom vad det skulle innebära om den andre dör eller om livet tar en vändning som ni inte tänkt er. Hur påverkar det andra nära runtomkring? Fundera utifrån fyra situationer; dödsfall, skilsmässa, olycka eller lång levnad.”
Läs mer om 4 situationer i livet alla företagare bör fundera kring
Skriv testamente
Hos oss på Lexly skriver du enkelt testamente online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.
Vill du veta vad som gäller i just din situation och vilka avtal du har behov av? Gör vår kostnadsfria behovsanalys online och få en övergripande bild av din juridiska situation.
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus genom telefonintervjuer med 1000 företagare med upp till 49 anställda. Frågan som ställdes: Har du tänkt igenom vad du vill ska ske med din verksamhet om du hastigt skulle avlida? Om ja, i vilka banor har du då tänkt, är det… Livförsäkring till skydd för familjen/testamente/kompanjons eller aktieägaravtal/livförsäkring för bolaget/sett över bolagsstrukturen/annat/nej/vet inte.